Варна си припомни вкуса на рока
Kamelot, Глен Хюз, Apocalyptica и Nightwish поставиха едно добро начало на Varna Mega Rock
Публикувана: 20 Aug 2018 | 17:06

Завърши първото издание на Varna Mega Rock. Три дни Варна бе разтърсвана от жици твърда музика, но и мелодичен рок. Хиляди се докоснаха до някои от най-големите имена на рок и метъл музиката.

 

Тридневният фестивал започна повече от обещаващо. С усилията на общинската администрация и кметъла Цонко Цонев, зоната на пристанище Варна бе обособена и пригодена великолепно за концертни прояви. В първата вечер четири варненски рок банди подгряха зажаднелите за жица и твърд звук любители на музиката. Изненадващо дори за организаторите, хиляди зрители се събраха да чуят неостаряващите Boomerang, Headmaster, Mister Hard и варненските траш метъли от Hades.


Приятно чувство остави фактът, че много родители бяха довели наследниците си, които не се спряха с игрите и танците. Организаторите допуснаха всички деца под 12 години да влизат безплатно на концертите и това се оказа голям плюс. Много малчугани се наслаждаваха на воля да тичат, карат колелета и тротинетки, а от време на време да получават урок по рок музика. 


Но истинската проверка за организаторите започна втория ден, когато всички очакваха появата на Krossfire, „Кикимора“, Kamelot и Глен Хюз с Б.Т.Р. Най-изненадващо пловдивската банда Krossfire, нетърпелива да излезе на сцената, започна своя концерт 2 минути по-рано от предвиденото им време. 


Постепенно, до излизането на „Кикимора“ на сцената, публиката бе нараснала чувствително. Българският проект на международно признатия китарист Николо Коцев събра немалко почитатели с издадения си през 2015 г. едноименен дебют, а присъстващите на Varna Mega Rock чуха повечето песни от диска, сред които бяха "Съдба", "Омерзен" и пилотният сингъл "Мръсница". Музикантите излязоха 15 минути преди предварително оповестения час 19,15, но пък така публиката се наслади на едночасов сет, в който намериха място дори две нови парчета - "Стената" и "Лъжа". 


След това настъпи часът на може би най-нетърпеливо очакваното гостуване за вечерта. Цели десет години след стъпването им за пръв път на българска земя Kamelot се завърнаха за пети концерт пред едни от най-отдадените си фенове. Томи Каверик, Томас Янгблъд, Шон Тибетс и Оливър Палота направиха едно взривоопасно шоу, което неизменно събуди всички във Варна. Сетлистът им започна с новото парче от албума The Shadow Theory - Phantom Divine. Самият албум е записан с вокалистката на Onse Human – Лауран Харт, която също се появи с тях на сцената. Масово подскачане се разрази по време на Rule the World, a When the Lights Are Down улучи точното време, когато слънцето вече залязваше над морето, както отбеляза Томи Каверик. Фронтменът надъха публиката да даде най-доброто от арсенала си с крясъци и викове, под предлог, че звуковата атака ще бъде записана за бъдещото DVD издание на бандата.  


Kamelot бяха получили разрешение от организаторите да удължат сета си, така че вместо скромните 50 минути, представянето им трая час и 5 минути. За това време музикантите успяха да ни разходят из по-съвременната част от дискографията си.


30-минутната пауза не само не намали публиката, а я увеличи, защото всички очакваха Гласа на Рока – Глен Хюз. Малко след 22 ч. на сцената на Varna Mega Rock един по един се появиха инструменталистите от Б.Т.Р. - барабанистът Илиян Диков, басистът Иван Калфов и китаристът Славчо Николов, придружени от основателя на група „Те“ клавириста Ясен Велчев. Накрая изгря звездата на британския музикант Глен Хюз, басист и вокалист на Deep Purple в периода 1973-1976 г., когато рок великаните издават албумите си Burn, Stormbringer и Come Taste the Band. Не беше изненада, че в сетлиста преобладаваха парчета именно от този период. И макар че Хюз някак остава в сянката на тогавашния основен вокалист David Coverdale, в нощта на 18 август пред варненската публика за пореден път Гласът на Рока блесна с пълна сила. Фронтменът изнесе емоционална реч, с която посвети шоуто на двете деца, изгубили живота си в морето навръх празника на Варна на 15 август тази година. Призова за минута мълчание и покани присъстващите да се помолят за момчетата, техните семейства и близки. 


След броени дни Глен Хюз навършва 66 г., но гласът му впечатли с перфектна форма и непоклатими високи тонове, които възпламеняваха настроението. Безспорно най-много овации и най-активно участие от публиката спечели вселенският хит Smoke on the Water. Подбраните за финал Highway Star и Burn накараха старо и младо да запее любимите си текстове до прегракване. 


Трябва да се похвали добрата организация за втория ден, леко и безпроблемно влизане и излизане и чудесна видимост на обещаните големи екрани, които организаторите на Varna Mega Rock осигуриха. Но…


Третият ден от фестивала (поне в началото) бе пълен провал. В 19 ч. имаше тълпа от хора пред пропускателните входове. Информация за забавянето липсваше. По неофициални данни объркването в ситуацията стана заради късно пристигналата техника на хедлайнерите на концерта Nightwish. В 16 ч. са започнали изграждането на елементите по сцената и самият саундчек. А желанието на групата било никой да не влиза в концертната зона през това време. Вратите бяха отворени след 19 ч. и всички очакваха веднага да се появят на сцената „Бендида“ и „Конкурент“. Но публиката остана разочарована. До 20,30 ч. никой не се появи на сцената и нямаше отговор защо няма да свирят българските банди.


Но всичко сякаш бе забравено при появата на Apocalyptica. Четиримата виолончелисти – Еика Топинен, Пааво Льотьонен, Перту Кивилааксо и Мико Сирен, за секунди веднага започнаха с тежката артилерия от Metallica – Enter Sandman и Master of Puppets. Публиката бе очарована от изпълненията на финландците, които вееха коси и се зареждаха с емоции. Изненадващо, докато се редуваха парчетата на Metallica, Apocalyptica включиха и на рок вълна, смесвайки метъл звученето с Thunderstruck на AC/DC. Финалът бе очакван с Nothing Else Matters, но песента прозвуча по-добре и от оригинала. 


Кулминацията на Varna Mega Rock започна точно 21,50 ч. На сцената се появи огромен хронометър, който отброи минута до появяването на хедлайнера на фестивала Nightwish. Флоор Янсен се появи на сцената със своите колеги, но всички бяха вперили поглед в тоалета на вокалистката – черни кожени панталони и елек без ръкави. End of All Hope бе първото парче, което чу, може би, цяла Варна. Сцената бе озарена от огън и пироефекти. Поведението на цялата група накара публиката да стои в екстаз. Марко Хиетала беше зашеметяващ с бялата си дълга коса, а барабанистът Юка Невалайнен сякаш висеше във въздуха. Бекграундът зад тях се сменяше и знаменитият автор на „Игра на Тронове“ Джордж Р.Р. Мартин можеше да бъде вдъхновен за нови срещи за „Песен за огън и лед“. Това бяха основните неща, които се редуваха в ефектите на Nightwish. 


Едно след друго бяха изпълнени Come Cover Me, Dead Boy's Poem, а с финалните парчета Nemo, Slaying the Dreamer, The Greatest Show on Earth и Ghost Love Score. След близо 2 часа (или 18 песни) Nightwish приключиха своето изпълнение и гордо развяха българския трибагреник, като дори си направиха селфи с хилядната варненска публика.


Така завърши първият Varna Mega Rock, а още на излизане публиката гадаеше кои групи ще бъдат поканени за следващото издание на фестивала през 2019 г.

Коментари ( 0 )