IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Култура
13:48 | 28 август 2018
Обновен: 20:12 | 23 април 2024

Кампания събира средства, за да подпомогне фолклорни училища

Изложба с картини „НосиЯ до сърцето“ е подредена в един от големите търговски центрове

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

За втора поредна година кампанията „Носия до сърцето“ събира средства, за да подпомогне училища в цялата страна, в които се изучава народна музика. Едноименна изложба с картини на фолклорна тематика е подредена в един от търговските центрове във Варна. Средствата от продажба на картините са предназначени за закупуване на носии за талантливите деца.

 

Ирина Цветкова - организатор и художник в изложбата 

Кампанията стартира преди дни във Варна. Шестима художници са дарили общо 28 картини за инициативата. Със средствата, събрани от продажбата им, ще бъдат подпомогнати пет училища от цялата страна, в които се изучава народна музика. Сред тях са и варненските – „Константин Преславски“ и „Елин Пелин“.

 

"Аз съм възпитаник на едно такова училище, училището в град Добрич „Климент Охридски“, където завърших гъдулка и народно пеене, споделя Станимир Георгиев – инициатор на кампанията „НосиЯ до сърцето“. Това беше и първото училище, което подкрепихме в инициативата ни с една гайда и с една тамбура, които подарихме на децата от моето училище. Не само да ги държим по старите сандъци и гардероби, а и да ги носим. Нашата идея е колкото се може по-често хората да обличат носиите не само по фолклорни събори и фестивали. Дай Боже някой ден да ги носят и в нормални, обикновени дни", допълва Станимир Георгиев.

 

На всички училища, които ще бъдат подпомогнати в рамките на кампанията, ще бъдат дарени народни носии за талантливите деца. Кампанията „Носия до сърцето“ обръща специално внимание на традиционната дреха, един от символите на българщината.

 

В първото издание на кампанията са събрани близо 7000 лв., с които са подпомогнати талантливи деца. През тази година очакванията на организаторите са резултаите да са още по-добри, тъй като дарените картини са три пъти повече.

 

"Авторите на картините са художничката, която беше и миналата година Юлия Бузилова, която се включва с пет нейни картини, разказва организаторът и художник в изложбата Ирина Цветкова. Георги Петров, който е изключително известен не само в България, а и извън границите на родината ни, който се включва с пет негови картини. Радосвета Желязкова с нейните прекрасни кукли, Марияна Стойнова, която има специфичен стил. Любовта идва първо от семейството, после от обществото ни. Според мен трябва да приемем като обществен дълг да образоваме младите хора с любов към фолклора, любов към родината, към патриотизма и към всичко българско" – уточнява Ирина Цветкова.

 

Ирина решила да се включи в кампанията без никакво колебание и не крие, че е закърмена с любовта към фолклора. Изложбата „НосиЯ до сърцето“ е подредена в един от големите търговски центрове във Варна. Картините ще останат там до 31 август. След това експозицията ще гостува в етнографските музеи в София и Пловдив. Ще бъде изложена и по време на фестивала на шевицата в град Белослав на 8 и 9 септември. От 17 до 30 септември експозицията с картини отново ще е във Варна, а закриването на кампанията ще е с голям концерт в края на месеца.

Полина Петрова

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна