Фестивал на шевицата събра майстори от цялата страна
Второто издание на събора в Белослав показа най-сръчните ръце, пренасящи традициите през вековете
Публикувана: 9 Sep 2018 | 14:40
снимки: Пламен Гутинов

Да покажеш на детето си обуща от животинска кожа без подметка, съшити с дълги кожени връзки е колкото интересно, толкова и образователно. Да разгледаш грейналите бабини шевици, извезани изпод сръчните ръце на сегашните българки –също. Второто издание на Националния фестивал на шевицата в Белослав показа творбите на майстори от цялата страна през уикенда. Съборът показа и тази година автентичната българска шевица и съвременните й интерпретации в най-различни ръчно изработени артикули. Фестивалът на шевицата дава поле за изява на изключително колоритна част от националния бит и традиции, а именно – везбата. Участваха любители и професионалисти на везмото – индивидуално  и колективно.

 

По време на събора майстори представиха по атрактивен начин автентична носия с шевици, части от носия или запазени фрагменти от шевица, миндерлък – кърпи, възглавници, ковьори. Всеки майстор на шевици бе подготвил име, информация за региона и възрастта ѝ, тъй като историята на носията или шевицата е най-интересна.

 

Бяха представени съвременна интерпретация на шевица (бижута, сувенири, дрехи, аксесоари и др.) Показани бяха занаяти и дейности, тематично свързани с елементите и мотивите, които са използвани във везбата - резбарство, килимарство, гайтанджийство, грънчарство, рисувана керамика и други художествени занаяти.

 

Сред по-интересните артикули бяха бижута, разделители за книги, кърпички, глинени и дървени сувенири, обувки за народни танци, къщички от кибритени клечки и дърво, както и бутилки във формата на кукли.

 

Изложби, работилници за шевици, тематични беседи с видни етнографи, ревю на носии и разбира се концертна част с много народна музика и танци съпътстваха тазгодишното издание на събора.

Ели  Маринова

Снимки Пламен Гутинов

Коментари ( 0 )