IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
08:57 | 9 септември 2018
Обновен: 10:44 | 9 април 2024

Последно сбогом с художника Никола Манев

Урната с праха му ще бъде положена в Чирпан

По материала работи: Ставри Таргов
Последно сбогом с художника Никола Манев

Урната с праха на художника Никола Манев ще бъде положена в двора на неговата Художествена галерия в Чирпан.
Датата за това е избрана от семейството на твореца, който почина на 28 август в Париж, три дни преди да навърши 78 години.

Така ще бъде изпълнено предсмъртното желание на художника да бъде погребан в града на своите родители Чирпан, където прекарал щастливо детство. Той е почетен гражданин на Чирпан от септември 1998 година.

 

Големият български художник Никола е в Пазарджик, отрасъл в Чирпан, завършва художествената гимназия в София, а през 1962 г. е приет във френската Академия по изящни изкуства, където завършва „Живопис“ в класа на проф. Морис Брианшон.

 

Тогава се установява в парижкото ателие в „Ил Сен Луи”, но през целия си живот обикаля света и трупа впечатления за своите платна.

 

Манев има зад гърба си над 137 самостоятелни изложби в цял свят и множество групови изложби и биеналета. Над 3000 негови творби са притежание на държавни и частни колекции и музеи в над 30 страни по света.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна