Изложба показва черноморието ни по социализма през очите на финландски туристи
Тя е подготвена от Музея на хотелиерството и ресторантьорството във Финландия, заедно с посолството на България там, като вече е била представена в северната страна
Публикувана: 18 Sep 2018 | 12:00

Как е изглеждало българското черноморие по времето на социализма през очите на финландските туристи, почивали тогава в България? Това ще покаже изложбата "Пясъчни замъци и бетонни курорти – миниатюрна ваканция в миналото на България", която ще бъде открита в четвъртък в Археологическия музей във Варна.

 

Тя е подготвена от Музея на хотелиерството и ресторантьорството във Финландия, заедно с посолството на България там, като вече е била представена в северната страна. Сега пристига у нас, като тук ще бъде допълнена с експонати, както от фонда на музея във Варна, така и на този в Русе.

 

В изложбата ще бъдат показани предмети и сувенири, които финландските туристи е можело да си закупят през социализма по време на лятната си почивка у нас. Става въпрос за традиционни керамични съдове, кърпички с бродерия, кукли с национални носии, сувенири тип „българска роза“ и всякакви други неща, произвеждани от тогавашния Балкантурист. Има включени също снимки и пощенски картички, събрани през годините от финландски туристи. По време на изложбата ще бъдат представени и интервюта с финландци за впечатленията от нашата страна, правени през 1981 г. от Финландската агенция за историческо наследство. 

 

По време на откриването на изложбата в четвъртък ще присъства и посланикът на България във Финландия Мартин Иванов.

 

НИКОЛА ДИМИТРОВ

Коментари ( 0 )