IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Култура
14:18 | 20 септември 2018
Обновен: 16:57 | 24 април 2024

Бароковият цикъл на „Варненско лято“ остави блясък в сърцата на ценителите

Фестивалът продължава с детски проект и с мега звездата Ара Маликян

По материала работи: Слав Велев
Бароковият цикъл на „Варненско лято“ остави блясък в сърцата на ценителите

Три брилянтни концерта с избрани творби от Барока, интерпретирани от впечатляващи музиканти, изпълниха с ценители Аулата на Икономическия университет в последните дни. Саксофонният квартет „Сигнум“ отдаде почит на Бах, но това, с което грабна сърцата на публиката, бяха забележителните аранжировки на композиции от ХХ век, в които четиримата саксофонисти блеснаха с цялата си харизматичност .

 

Първата флейта на Симфоничния оркестър на БНР Явор Желев и  номинираният за Grammy обоист Слав Славчев очароваха ценителите с програмата от бисери на Барока, в която си партнираха със Струнен квартет „Фрош“, Драгомир Йосифов – клавесин и Кристиан Косев – контрабас. С огромен интерес  от почитателите на старинната музика беше посрещнато гостуването на италианските музиканти от „Кончерто ди кавалиери“, които донесоха рядко изпълнявана венецианска музика.

 

Още от първия концерт в средата на юни музикалното „Варненско лято“ представяше на своята международна публика проекти и музиканти, които зареждат с енергия и емоция. Зрителите край морето станаха свидетели на най-добрите музикални събития, които са се случили през сезона у нас и се докоснаха до изкуството на изпълнители от висока класа от различни страни. Така, както е било през 20-те години на ХХ век с първите музикални тържества във Варна, зрителите станаха съпричастни на нови авторски композиции и премиерни творби.

 

Фестивалът наложи разширяването на своята артистична територия с откритите сцени на Летния театър, плажен клуб „Ментол“, двора на Градската художествена галерия, Английския двор на Археологическия музей. Разширява се и времетраенето на мащабния форум, който се разгръща към крилата на летния сезон.

 

„Варненско лято за деца“ ще има на 14 октомври в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център от 11 ч. Любими теми от филми и мюзикъли ще прозвучат в поредицата „Магията на киното“. На сцената ще свири Симфоничният оркестър при НУИ „Добри Христов“ - Варна с диригент Страцимир Павлов, а водещ ще бъде Руми Петрова, позната на малчуганите като Госпожа Виола. Входът е свободен, за да могат повече деца да влязат в света на изкуството и музиката. Поредицата продължава с матинета на 4 ноември и 2 декември отново в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център от 11 ч.

 

Грандиозният финал на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ ще бъде концертът на световната звезда Ара Маликян, чийто гастрол Варна очаква с нетърпение. На 2 ноември в Двореца на културата и спорта от 20 ч. екстравагантният виртуоз ще разкаже в звуци „Историята на една цигулка“.

Коментари

Новини Варна