IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
15:24 | 20 септември 2018
Обновен: 10:06 | 13 март 2024

Финландските туристи се завръщат в България

Близо 30 000 са почивали по родното Черноморие през последното лято

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

Близо 30 000 финландски туристи са избрали България за своята почивка през последното лято, като броя им е завишен в сравнение с минали години. Това обяви посланикът ни в северната страна Мартин Иванов, който присъства на откриването на изложбата „Пясъчни замъци и бетонни курорти - миниатюрна ваканция в България", която беше открита в Археологическия музей. Тя показва как е изглеждало българското черноморие по времето на социализма през очите на финландските туристи, почивали тогава в България.

 

„През последната година се наблюдава завишение на броя на финландските туристи, които избират България. Преди това бяха около 20–25 000. Дори един Кипър в момента привлича по-малко финландски туристи, отколкото нас, макар там сезонът да е доста по-дълъг“, коментира посланик Иванов.

 

Той е един от инициаторите на изложбата. „Когато преди година и половина си мислех по какъв начин можем да отбележим 100-годишнината на нашите двустранни отношения си мислех, че твърде малко са връзките по между ни и финландските туристи са именно оставащото неизвестно, за разлика от много по-известните финландски воини, които са се били за нашето освобождение. Така се роди изложбата“, обясни Мартин Иванов.

 

През май изложбата е била представена в Музея на туризма в Хелзинки, а сега пристига във Варна. Основен акцент в нея са интервютата с финландски туристи, правени през 1981 г. от Финландската агенция за историческо наследство. „За мен най-милото са едни думи на финландка, която си спомня как, когато всяка сутрин ставайки си прави чаша кафе, поглежда през прозореца оловното сиво небе, облаците, дъжда и студа, затваря си очите, сяда на масата и си представя, че се намира на един шезлонг в България, където е слънчево и приятно“, сподели още посланикът ни във Финландия.

 

Финландците започват да идват в България в края на 50-те, но по-масово през 60-те и 70-те години на ХХ век, като нашата страна е една от първите, които започват да посещават като туристическа дестинация.

 

Посланикът на Финландия у нас г-жа Пайви Блинникка разказа, че за първи път е била у нас като дете през 1961 г. „Тогава бях на 13 години. Дойдох с моите родители и по-малката ми сестра на „Златни пясъци“. Всеки ден плувахме в прекрасното море. Понякога беше доста бурно, много повече отколкото Балтийско море, но беше топло. Майка ми купуваше праскови – плод, който не беше популярен и често срещан във Финландия. Това бяха най-хубавите праскови, които някога съм яла. През последните години броя на финландските туристи се увеличава и много семейства и деца имат възможност да се наслаждават на чудесните пясъци и слънчевото море“, заяви Блинникка.

 

В изложбата са показани предмети и сувенири, които финландските туристи е можело да си закупят през социализма по време на лятната си почивка у нас. Традиционни керамични съдове, кърпички с бродерия, кукли с национални носии, сувенири тип „българска роза“ и всякакви други неща, произвеждани от тогавашния Балкантурист. Има включени също снимки и пощенски картички, събрани през годините от финландски туристи.

Никола Димитров

Снимки Пламен Гутинов

 

 

На около 8 години българският родител открива, че детето му има проблем с растежа

Коментари

Новини Варна