Лондон се сбогува със загадъчната пирамида на Кристо
Днес варелите ще бъдат разглобени
Публикувана: 23 Sep 2018 | 16:47

Лятото си отиде днес и с него си отива и последната инсталация на твореца от български произход Кристо, пише британският в. "Гардиън".

 

Става дума за загадъчната пирамида Мастаба, "изградена" с помощта на 7506 варела насред езерото Серпентината в лондонския Хайд Парк. Двадесетметровата пирамида, издържана в сини, червени и розови цветове, изникна там в началото на лятото, през юни, и превърна всекидневието на лондончаните в нещо необичайно. За децата Мастаба беше причудлива и паметна атракция, но се намериха и критици, които се чудеха каква е идеята на съоръжението.


Според анализатори Мастаба напомняла на хората, че живеят на планета, на която има и други хора и всички те имат различно възприятие за едни неща, които виждат. Така например за някои пирамидата насред езерото беше като голям кораб, а за други пък благодарение на нея езерото изглеждаше с по-друга форма. За туристите в Лондон тя се превърна в задължителна атракция.

 

Днес варелите ще бъдат разглобени. Както обеща 83-годишният Кристо, те ще бъдат рециклирани. Инсталацията, както и предишните проекти на Кристо, бе изцяло финансирана от него.

 

dir.bg

Коментари ( 0 )