Наградиха призьорите от „Златни искри“ във Варна
Италия и Русия са победителите в шестото издание на Европейския фестивал за детска песен
Публикувана: 15 Oct 2018 | 12:08

Песента  "Правете като мен" на композитора Джани Валино по текст на Чинция Роса в стила на съвременната италианска кантилена, представена от дуета "008" на чаровните италианки   София и Виктория грабна не само адмираците на публиката  но и първата награда  в шестото издание на Европейския фестивал за детска песен „Златни искри“ . Призът беше поделен  и  с песента "Любов и доброта" -позитивна съвременна композиция на  Тарас Демчук по текст на Денис Крушев, изпълнена от Дария и Кирил -солисти на най-популярната руска група "Непоседи".

България беше представена с 15 нови авторски композиции  и  следващите награди в класацията   си поделиха песни на наши автори:

 

"Молитва за България"/музика Хайгашот Агасян, текст:Анета Мутафова/ и Бисерче вълшебно" /музика Любомир Денев ,  текст Любомир Денев (по Валери Петров)/бяха отличени с втори награди. Третата награда разделиха песните Летен рок "/музика: Щерион Пилидов, текст: Христина Димова/ и ”Повярвай и ти!" /музика и  текст Петър Писарски/.  Награди за аранжимент получиха  Вячеслав Кушев и  Светослав Лобушки .

"Единственият  по рода си ежегоден международен форум за детска песен , трайно вписал се в националния културен календар, подкрепен от Министерството на културата, Община Варна и  БНР . Този фестивал  е със значение за стимулиране на творческите заложби на младите за тяхното интелектуално и духовно развитие.  Насърчава създаването на творчество, адресирано към  към детско-младежката аудитория и разпространението му по света."-сподели  композитора Стефан Илиев-председател на международнто жури за песен . А за Елена Пинджоян от Русия/ръководител  на детската група "Непоседи"/:

 

"Това беше един изключително силен конкурс с много добри песни , носещи музикалните традиции в песенното творчество на  европейски държави-Бългрия, Италия,Русия, Румъния,Армения,  Украйна..... , а и сред тях и много, много  добри   български  автори".

 

"Възхитен съм, че имаше толкова талантливи  , добре подбрани  певци  и на нас членовете на международното жури в съпътстващата програма-международния конкурс за изпълнители никак не ни беше лесно да определим най-добрите".-добави румънската поп-звезда  Михай Траистариу.

 

И първата награда в конкурса за изпълнители на "Златни искри", Варна 2018 отново беше поделена.Тя отиде при Валерия Войкова/България/ , Едуард Марио Тудор/Румъния/ и Давид Киканидзе /Русия/.

 

Бяха раздадени още много награди, включително и от световната фестивална организация WAFA.

 

Фестивалната програма беше записана в концертното студио на БНР-РадиоВарна, а телевизионната реализацция се осъществи в Grand Mall-Варна.

 

За последно: Карерас с грандиозен концерт в София

 

Коментари ( 0 )