IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
15:27 | 6 ноември 2018
Обновен: 07:27 | 28 март 2024

М. Койнова: Творецът превежда на публиката невидимата красота

Галерия „Графит“ събира в изложба възпитаници на НУИ “Добри Христов“ след 15 годишни търсения

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

След 15 годишни търсения, стил и посоки 15 съученици от варненското училище по изкуствата се събират в обща изложба като оформени творци. Галерия “Графит” и Община Варна чрез проекта „Фестивал на изкуствата“ представят  „НЕЩО ОБЩО…″ - сборна изложба на възпитаници на НУИ “Добри Христов“ Варна. Откриването е на 7 ноември от 19:00 ч.

 

Експозицията представя творчеството на художници, активно и многостранно присъстващи в художествения живот на Варна и извън нея, които въпреки, че следват различни направления в изкуството са обединени от нещо общо в миналото си, а именно – тяхното обучение в НУИ “Добри Христов“ Варна, споделят организаторите. Тя ще е първата по рода си среща на варненската публика с тяхното енигматично изкуство, като своеобразна група, доказващо значимото им присъствие на съвременната арт  сцена. Изложбата е и начин  местната културна общественост да отдаде заслуженото на техния принос. Не само като реверанс към тях, но и като пряко вдъхновение.

 

„Ролята на твореца е да представи на публиката по достъпен начин това, което тя не може да види, каза Миряна Койнова, която е един от участниците в тази сборна изложба. Експозицията показва моята и на съучениците ми работа. Ние изучавахме изкуства в Националната гимназия по изкуствата „Добри Христов“. Това, което ни обединява е това, че ние се изградихме като автори, личности и творци именно тогава. Тогава бе поставена основата на нашата посока като автори. Оттам нататък пътищата ни се разделиха, всеки един от нас тръгна в различна посока. Работата ни стана много различна и разнообразна. Благодарение на г-н Чернев и галерия „Графит“ се събираме отново след около 15 години заедно. Нашите работи и посоки намериха пресечна точка“ – допълва младата авторка.

 

„Идеята е колкото спонтанна, толкова и логична, тъй като отдавна във Варна не е имало накуп толкова млади и талантливи художници – отбеляза Ненко Чернев, уредник на галерия „Графит“. Те са от един випуск. Нашето добро намерение е да ги представим. Има празнина във времето в годините, в които се твориха художниците, които вече са възрастни, до времето на тези автори.  Тези млади хора са голям късмет за варненската публика. Нормално е да им се подаде ръка, те имат нужда от това. Показват много качествени творби. Те са бъдещето и в следващите 30 години ще определят цялото творческо лице в този град. Пожелавам им да са живи и здрави , да имат много творчески успехи и да оцеляват“ – каза още Ненко Чернев.

 

„Никога пред мен не е стоя въпросът да не се посветя на изкуството, разказва за творческите си търсения Миряна Койнова. Това беше желание и копнеж, които са седели в мен от детството ми. Образованието ми винаги е било насочено към изкуството в една или друга негова форма. Единственото неочаквано нещо беше, че стигнах до момент, в който започнах и да преподавам рисуване в същото училище, в което завърших. Там преподават и много други мои колеги, които участват в изложбата.

 

Основното послание, което много се старая да следвам е идеята, че изкуството трябва да е насочено към хората, които ще го съзерцават. Никога не  трябва да се съобразяваме с рамки или догми, които поставя обществото и времето в момента. Творбите не е задължително да бъдат разбирани от хора, които се занимават с изобразително изкуство, даже обратното. Винаги уча учениците си на това, че те  като творци те са като преводачи на това, което обикновения зрител не може да види.

 

Аз тръгнах със  специалност скулптура в училище. След това не се занимавах с това, а се развих в сферата на рисунката и живописта. Същото се  случи като метаморфоза и при други мои съученици и колеги. Но именно това, че учихме едно, а после тръгнахме в друга посока работите ни само спечелиха и станаха много по-богати.

 

Никога не се замислям за посланията, които искам да предам в творбите си. По-скоро изливам настроенията, които в момента ме обземат. Надявам се те да имат послания за хората, които ги гледат. Аз съм свидетел как всеки един зрител на моите творби (или на нечии други) вижда съвсем различни неща вътре. Това, което наистина се старая е, творбите да изглеждат хармонично и да са приятни за съзерцание“ – отбеляза още младата авторка.

 

В изложбата участват петнадесет автора: Александър Бузилов, Анна Борисова, Васил Пенчев, Венцислав Марков, Георги Кенаров, Гергана Цонева, Деница Цонева, Емилия Бояджиева, Златина Кръстева, Марина Маринова, Миряна Койнова, Огняна Серафимова, Христина Цонкова, Юлия Бузилова и Явор Григоров.

 

Експозицията е и опит за своеобразен диалог между различните възгледи, начини на изразявания, похвати и различен духовен тласък.  Организаторите желаят да  разширят тези пространства още повече и да провокират един различен поглед към изкуството на варненските художници. Експозицията може да бъде разгледана до 19 ноември.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Кирил Аспарухов на 70

Коментари

Новини Варна