IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Култура
16:31 | 7 ноември 2018
Обновен: 18:06 | 1 март 2024

Изложба на експонати, иззети от иманяри

Основната цел на изложбата е да насочи общественото внимание към проблема с иманярството у нас

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: Dnes.bg

Археологическият музей от днес открива изложба с над 300 експоната от 19 музея в страната. Основната цел на изложбата е да насочи общественото внимание към проблема с иманярството у нас.

 

У нас има между 25 и 30 000 активни иманяри, а още десетки хиляди се занимават с търсенето на исторически ценности, посочи гл. инспектор Ангел Папалезов, началник на сектор "Културно-исторически ценности" към полицията.

 

Изложбата се казва "Спасени съкровища на България" в Националния археологически институт с музей.

 

Оказва се, че изложените съкровища представляват по-малко от 1% от културно-историческите ценности, които са били изнесени от страната, обясни пред "Труд". доц. д-р Людмил Вагалински, директор на археологическия музей.

 

"Ние сме шампиони по иманярство. Хората, които се занимават с това, може би са повече от българската армия. Това не е стандартна изложба, в която показваме култура или епоха, тя показва обществен проблем - много дълбок и много стар, за който хората се правят ,че не съществува", каза още доц. Вагалински.

 

"Известни сме, че сме едни от най-големите износители на културно наследство на Балканите, а наказанията за това не са особено тежки. Повечето присъди са глоби, пробация, но в последните две годин иима случаи с влизане в затвора", допълни Папалезов.

 

Dnes.bg 

Новини Варна