IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
14:36 | 14 ноември 2018
Обновен: 09:25 | 10 март 2024

Изложба на Калоян Илиев – Кокимото реди Contemporary space

Експозицията „Ретрограден Меркурий“ се открива на 17 ноември

По материала работи: Слав Велев
Изложба на Калоян Илиев – Кокимото реди Contemporary space

Експозиция „Ретрограден Меркурий“ на Калоян Илиев – Кокимото подрежда галерия  Contemporary space във Варна. Откриването е  на 17 ноември от 19:00 ч. Защо кръщава своите творчески търсения в продължение на две години именно „Ретрограден Меркурий“? „Наблюдавайки планетите от Земята изглежда, че се движат напред. В един момент забавят движението си, спират и започва да ни се струва, че се връщат назад. Всъщност това е оптична илюзия. В действителност планетите само забавят своя ход. Това състояние се нарича ретроградно, а от всички тях Меркурий е с най-силен ефект върху хората.

 

Когато една планета е ретроградна, тя се намира в покой, а тогава не може да контролира дейностите за които отговаря и затова настъпва объркване, граничещо с хаос. И въпреки, че опасността от това в медиите е по-скоро пресилена, отколкото реална, образа на Ретрограден Меркурий се възприема като негативен. Тази публична нагласа ме привлече като изследовател в началото на 2016 година, а след по-задълбоченото ми навлизане в материята и като творец установих позитивните тенденции, които носи периода. В следващия момент от ограничение той се превърна в шанс и от недостатък в предимство. Ретроградните периоди на Меркурий обикновено са три или четири пъти годишно и траят около месец. След вече зародилата се идея за изложба, изчаках идването на всеки един от тях, за да създам произведенията си.

 

По време на Ретрограден Меркурий се засилва въображението, нараства жаждата за знания, настъпват ползотворни дни за творческите натури. Темпото на работа се забавя, което дава възможност да се вгледаш в себе си и отдадеш на фантазиите. В продължение на две години търпеливо и методично използвах този потенциал, като реализирах идеите си по темата, само и единствено по време на Ретрограден Меркурий. Докато черпя енергия от астрологичния феномен, наблюдавах как той се превръща в заплаха за околните. В астрологията обаче няма добро или лошо, има само принципи, тенденции и влияния с различни характеристики, които нашето полярно съзнание е склонно да абсолютизира. Апокрифни светци и източен фатализъм, съчетан с екзистенциалната европейска тъга се обединиха в серия от рисунки, графики, пластики и колажи, за да напомня чрез тях, че колкото и да е богат и известен човек, все пак е смъртен“ – добавя авторът. Изложбата може да бъде разгледана до 7 декември.

 

 

Какво ще свири във Варна Ричард Клайдерман

 

Коментари

Новини Варна