IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Култура
12:51 | 15 ноември 2018
Обновен: 16:48 | 7 март 2024

Утре започва подгряването за Европейските нощи на театрите

Тази година ще са две. Какво ще гледаме - разказва Даниела Димова

По материала работи: Слав Велев
Утре започва подгряването за Европейските нощи на театрите

Флашмоб с модерен балет открива нощите на театрите тази година, които по изключение ще бъдат две. Какво е флашмоб – обясни директорът на ТМПЦ Даниела Димова за зрителите на тв „Черно море“ в сутрешния блок с водещ Иван Барбов. Това е артистична проява, на която се събират много артисти за кратък период от време и успяват да представят есенцията на това, което ще се види и чуе. Искрящ кратък сигнал за нещо предстоящо. Новата модерна хореография има ниша от голям зрителски интерес, отбеляза Даниела Димова. 

 

Нощите ще представят най-новите премиери, но и са ориентирани към широката публика.

 

Още в петък, на 16 ноември от 17.00 ще се проведе  флашмоб „Зад обявите“. Мястото е стълб за афиши и обяви пред Военноморския клуб. Същия ден от 18.00 предстои  флашмоб "Театрално ателие" пред Основна сцена на театъра.

 

По думи на директора на Театрално-музикален продуцентски център, на 17 ноември от 11.00 ще се изиграе „Приключения опасни със герои сладкогласни“. Неостаряващият мюзикъл по текст на Недялко Йорданов и музика на Хайгашод Агасян е дело на режисьора Костадин Бандутов, художничката Даниела Николчова и хореографа Георги Енчев – Гош.

 

Изненадата във варненската Нощ на театрите ще бъде интригуващият гастрол на Кралския черногорски театър “Зетски дом” от Цетине, Черна гора с политическата сатира “Капиталът” по Карл Маркс. Ще се представи безплатно на 17 ноември от 18.00 на Основна сцена. С нетърпение се очаква тази политическа сатира, която пренася в съвременен контекст въпроса, с който известният философ се занимава в своите трудове „А къде е тук човекът?“ Проектът е реализиран по програмата на Европейския съюз “Креативна Европа”. Гостуването на Кралския черногорски театър е в отговор на гастрола на Варненския драматичен театър в Цетине с „Едноокият цар“ от Марк Креует, прочит на режисьора Петър Денчев.

 

Също на 17 ноември от 20.00 ч. на сцена Филиал ще бъде представен „ИЗБОРЪТ НА МАРТА“. Задъхан трилър и виртуозна пиеса за любовта и избора, тъкмо по вкуса на режисьора Георги Михалков. Превод Нева Мичева, сценография и костюми Петър Митев, с участието на великолепните актьори Симеон Лютаков, Яна Маринова, Николай Кенаров, Валентин Митев и Розалия Абгарян.

 

Нощта на театрите ще бъде съпътствана на 17 и 18 ноември от изложба живопис на Тереза Зиковска с откриване на 17 ноември, 18.00, Сцена Ротонда и на входа на Основна сцена от книжен щанд на изд. „Сиела“ с творби за театър, опера, балет, изобразително изкуство, сред тях "Пристрастно. Театърът на Варна" от Виолета Тончева, изд. "ФИЛ", 2018.

 

Преди всяко представление на Основна сцена и Сцена Филиал младите таланти от "Студио Театър" на Стоян Радев и Веселина Михалкова ще се превърнат в живи манекени и облечени в сценични костюми на Мира Каланова от постановките "Бремен", „Ричард III”, "Ревизор", „Свекърва“ и „Вуйчо Ваньо“, ще посрещат зрителите.  

 

На 18 ноември, неделя, 17.00, Сцена Филиал ще се играе „Зад обявите“. Спектакъл на Варна Денс Театър със съвременна хореография на Надя Димокова по стихове на Ралица Генчева, който със средствата на танца, музиката и словото елегантно надниква зад обявите, за да разкаже различни човешки истории.

 

На 18 ноември, неделя от 19.00 на Основна сцена зрителите ще гледат „Драконът“. Почитателите на големия български режисьор Явор Гърдев ще проследят най-новата му постановка от Евгений Шварц, с която той триумфално се завръща на варненската театрална сцена след 10-годишно отсъствие. Това ще бъде едва четвъртото представление след премиерата на неостаряващата притча за въплъщенията на властта, пресъздадена сега със средствата на съспенса и иронията като антиутопия.

 

Нощта на театрите се провежда всяка есен по едно и също време в различни европейски страни.  

Ели Маринова

Вижте видеото тук:

 

Четете още:Изложба на Калоян Илиев – Кокимото реди Contemporary space

Коментари

Новини Варна