IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Култура
13:19 | 22 ноември 2018
Обновен: 19:51 | 24 април 2024

Балетисти от 14 националности се събират на варненска сцена от днес

Първият спектакъл на III Международен балетен форум е тази вечер

По материала работи: Слав Велев
Балетисти от 14 националности се събират на варненска сцена от днес

Пет балетни празника очакват Варна в идните дни. Първо, защото морската ни столица завърта цели 70 години професионален балет и второ – защото идва Коледа и хората някак си интуитивно търсят топлина и изящество във всичко. Още тази вечер и в понеделник, 26 ноември обичаната приказка на Шарл Перо „Пепеляшка“ ще оживее под магията на балетното изкуство. На голямата сцена на Държавна опера - Варна, от 19 ч., в соловите партии ще гледаме като Пепеляшка - Елена Свинко, и като Принца - Марчело Пелицони. Музиката е на Сергей Прокофиев.

 

Спектакълът е част от III Международен балетен форум - Варна, 2018, който започва с тазвечершното представление и ще завърши на 16 декември с "Лебедово езеро". Ще видим общо 5 класически балета: „Зле опазеното момиче“ (30 ноември), "Снежанка" (премиерно - 5 и 8 декември), „Лешникотрошачката“ (12 и 13 декември) и „Лебедово езеро“ (15 и 16 декември). По време на форума за пръв път във Варна ще гостуват много чуждестранни солисти.

 

Балетният форум се провежда от 22 ноември до 16 декември, в рамките на XIX КОЛЕДЕН МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ и ще изненада публиката с участие на звезди на руския балет и избрани с кастинг балетни артисти от 14 националности.

 

Особен интерес предизвиква премиерата на балета „Снежанка“ по музика на П. И. Чайковски, първа постановка в България.Наричат „Снежанка“ „четвъртия балет“ на Чайковски, макар че той няма такъв балет. Но е написал музика за пиесата „Снежанка“ по приказката на Александър Островски. Премиерата, замислена от самото начало като музикално-драматичен спектакъл с хор, солисти и оркестър, състояла се на 11.05.1873 г. в Болшой театър, била посрещната хладно. Но музиката се харесала и тъкмо тя станала основа за бъдещите балетни постановки. Държавният театър за опера и балет в Красноярск също има своя хореографска версия за този балет, върху която е развита и варненската постановка на „Снежанка“ с участието наизбрани с кастинг солисти от Русия, България, Италия, Испания, Франция и други страни. В главните роли ще аплодираме Анастасия Осокина, Иван Карнаухов (5 декември) и Анастасия Нигматулина, Иван Карнаухов (8 декември).

 

Балетът разказва историята на Снежанка, дъщерята на Весна (Пролет, руски ез.) и Дядо Мраз, която се влюбила, но се разтопила под ярките лъчи на Ярила-Слънце. „Снежанка“ е едно от най-вдъхновените съчинения на Чайковски, в което той е вложил и национален руски колорит.

 

Освен с Пепеляшка и Снежанка, III Международен балетен форум – Варна 2018 ще ни срещне с класическата хореографска версия на Александър Горский на „Зле опазеното момиче“ от Хертел, „Лебедово езеро“ от Чайковски и любимата „Лешникотрошачката“ от Чайковски.

 

По повод 70 години професионален балет във Варна, в рамките на III Межд. балетен форум на 3 декември, 18.00, Сцена Ротонда, ще се състои премиерата на книгата „За варненския балет ретро“ от Светла Трайкова. В текст и снимки авторката се спира върху зараждането на професионалния балет във Варна през 1948 година и развитието му през следващите десетилетия с акцент върху най-добрите балетни постановки.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

На милосърдие учи децата коледният спектакъл на варненската драма

 

Коментари

Новини Варна