IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Култура
13:23 | 28 ноември 2018
Обновен: 17:07 | 24 април 2024

Последно сбогом, Бертолучи! Стотици склониха глави

Бунтарският му почерк: От "Конформистът" до "Мечтатели"

По материала работи: Слав Велев
Последно сбогом, Бертолучи! Стотици склониха глави

Стотици хора - режисьори, актьори, политици и граждани преминаха през залата в Двореца на сенаторите на Капитолийския хълм в Рим, за да се простят с режисьора и драматург Бернардо Бертолучи, предаде ТАСС.

 

Сред първите, дошли, за да отдадат последна почит на Бертолучи беше актрисата Стефания Сандрели, негова отдавнашна приятелка, която се снимала в много от филмите му. Тя разказа, че режисьорът се е чувствал зле от няколко месеца, предаде БТА.

 

Съболезнования за смъртта на "Последния император", както мнозина наричат Бертолучи по името на филма му, изказаха най-известните италиански кинодейци - режисьорите Паоло Сорентино, Марко Белокио, Лилиана Кавани, Роберто Бенини, Франко Дзефирели.

 

Почит към таланта на Бертолучи отдадоха и от чужбина. Британският режисьор Тери Гилиъм каза пред агенция АНСА, че само преди месец е обсъждал с Бертолучи бъдещия му филм.

 

"Той беше голям източник на вдъхновение, създател на голяма красота и идеи. Такава загуба" - сподели Гилиъм.

 

В историята на киното Бертолучи ще остане като създател на особения стил на поетичния еротизъм, макар и почти всичките му филми - от "Конформистът" до "Мечтатели", да имат и бунтарски подтекст.

 

Често това е вътрешният бунт на героите на фона на неспокойните времена.

 

Dnes.bg

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна