IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Култура
13:44 | 3 декември 2018
Обновен: 12:46 | 26 март 2024

С Вапцарова вяра и на ІV-я национален рецитаторски конкурс

Акценти от приключилите „Вапцарови дни” – Варна 2018

По материала работи: Слав Велев
С Вапцарова вяра и на ІV-я  национален рецитаторски  конкурс

Над 120 рецитатори от София, Свиленград, Силистра, Тервел, Търговище, Шумен, Бургас, Разград и Варна си дадоха среща на ІV-ят Национален рецитаторски конкурс “Вапцарови дни – Варна 2018”. Той се проведе в зала “Пленарна” на Община Варна и бе организиран от ВВМУ “Н.Й.Вапцаров” с подкрепата на Министерството на културата, Община Варна, Съюза на българските писатели, Славянската литературна и артистична академия “Славянска прегръдка”. Медиен партньор отново бе Медийна група “Черно море”.

 

Конкурсът е за любители и участниците бяха разпределени в 4 възрастови категории: деца до 9 години               , ученици от 10 до 14 и от 15 до 18 години.В последната група бяха включени студенти, работници, служащи и пенсионери.Най-малкият участник бе на 6 години от Варна, а най-възрастният – г-жа Евдокия Чочева от Бургас, на 99 години, която за изпълнението на “История” получи Специалната награда на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”. Наградата й бе връчена от кап. І ранг Емил Йорданов, зам.началник на Морското училище, който имаше удоволствието да открие рецитаторския маратон, продължил два дни и на финала да пожелае успех на следващото издание.

 

Бяха раздадени парични награди на всички, класирали се на първо, второ и трето място в четирите възрастови групи. Специалните награди бяха разпределени така:

 

Специалната награда на кмета получи Габриела Дянкова, на 16 години от Варна, за журналистическия материал на Вапцаров “Една малка кооперация, за която нищо не сте чули. До сега”.

 

Специалната награда на Славянската академия отиде при Иван Цветанов от Варна, на 31 години, за “Вяра”.

 

Специална награда получи и студента от ВВМУ “Н.Й.Вапцаров” Изаяш Бернарду Малунду Кувула на 22 години от Ангола, който от три месеца е в България, а на български изпълни “Прощално”.  

 

Специалната награда на ТV “Черно море” получи програмиста от Свиленград Живко Кабаиванов, на 28 години, който рецитира “Двубой”.

 

Голямата награда бе връчена на ученичката Александра Златева, на 16 години от Варна, за “Монолог на Андрей” от пиесата на Вапцаров “Когато вълната бучи”.

 

За първи път в рецитаторския конкурс се включиха и четири варненски поети, които рецитираха любими стихотворения от Вапцаров - една великолепна идея на организаторите, едно красиво предаване на поетичната щафета.

 

За петото издание организаторите ще включат и конкурс за написване творби (поезия и проза) за Вапцаров и морето.

 

Пълната зала “Пленарна” дълго аплодира участниците в Гала-концерта, който ТV “Черно море” ще излъчи в една от емисиите си преди Нова година.

 

Акцентите в XIX Коледен музикален фестивал – Варна 2018

На топло в храма на Мелпомена по Коледа

За пръв път в България ще се играе балетът „Снежанка“

Ричард Клайдерман докосна Варна право в сърцето с пръстите си

   

Коментари

Новини Варна