Военноморският музей във Варна представя най-интересните експонати, дарени през 2018 г.
На 19 декември откриват изложбата „По пътя към морската история“
Публикувана: 14 Dec 2018 | 17:31

На 19 декември (сряда) от 11.00 ч.Военноморският музей открива традиционната годишна изложба „По пътя към морската история“. Тя представя голяма част от дарените вещи, документи и снимки, включени вмузейния фонд през 2018 г.


Посетителите ще могат да видят множество любопитни и ценни експонати, сред които е ръкописът „Военноморска история“ от 1930 г. с автор контраадмирал Иван Вариклечков. Вниманието привличат албумите с отразените дейности на военния флот от първата половина на ХХ век, снимки на випуски на Морското училище, както и на отделни личности, свързани с морската ни история. Ще бъде показан и ценен архив от снимки и документи, които дават нови подробности за околосветското плаване на капитан Георги Георгиев. Част от изложбата е и почетната траурна лента от погребалния венец на героя от Първата балканска война капитан I ранг Георги Купов.

 


 

Сред интересните технически средства, с които изложбата среща посетителите са батитермограф от оборудването на Спасителния кораб „Протео“, оптиката от стария фар на Варненското пристанище, чиято кула е част от външната експозиция на музея, и светещата глава на плаващ буй със слънчево захранване. 


Изложбата „По пътя към морската история“ може да бъде разгледана до 22 февруари 2019 г.

 

Черно море

 

Коментари ( 0 )