IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
17:31 | 14 декември 2018
Обновен: 03:06 | 7 март 2024

Военноморският музей във Варна представя най-интересните експонати, дарени през 2018 г.

На 19 декември откриват изложбата „По пътя към морската история“

По материала работи: Пламен Янков
Военноморският музей във Варна представя най-интересните експонати, дарени през 2018 г.

На 19 декември (сряда) от 11.00 ч.Военноморският музей открива традиционната годишна изложба „По пътя към морската история“. Тя представя голяма част от дарените вещи, документи и снимки, включени вмузейния фонд през 2018 г.


Посетителите ще могат да видят множество любопитни и ценни експонати, сред които е ръкописът „Военноморска история“ от 1930 г. с автор контраадмирал Иван Вариклечков. Вниманието привличат албумите с отразените дейности на военния флот от първата половина на ХХ век, снимки на випуски на Морското училище, както и на отделни личности, свързани с морската ни история. Ще бъде показан и ценен архив от снимки и документи, които дават нови подробности за околосветското плаване на капитан Георги Георгиев. Част от изложбата е и почетната траурна лента от погребалния венец на героя от Първата балканска война капитан I ранг Георги Купов.

 


 

Сред интересните технически средства, с които изложбата среща посетителите са батитермограф от оборудването на Спасителния кораб „Протео“, оптиката от стария фар на Варненското пристанище, чиято кула е част от външната експозиция на музея, и светещата глава на плаващ буй със слънчево захранване. 


Изложбата „По пътя към морската история“ може да бъде разгледана до 22 февруари 2019 г.

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна