IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
11:59 | 7 януари 2019
Обновен: 07:12 | 23 април 2024

Подреждат живопис, графика и рисунка на Иван Минчев

„Следите остават“ се казва изложбата в Градската художествена галерия

По материала работи: Слав Велев
Подреждат живопис, графика и рисунка на Иван Минчев

Изкуствоведът Красимир Линков за изкуството на Иван Минчев

„Следите остават“ се казва изложбата живопис, графика и рисунка на Иван Минчев, която подрежда Градската художествена галерия. Откриването е на 11 януари от 18:00 часа."Иван Минчев е художник, който в работата си мисли образно, а не разсъдъчно, споделя за него изкуствоведът Красимир Линков. Той разбира творбата едновременно като крайна цел, но и като начало за следваща стъпка. Тя, картината, е завършена сама за себе си, но не и за пътищата, които отваря и посоките, които посочва. Всичко това е изразено чрез езика на абстрактния изказ, с едно силно експресивно настроение. Мисълта на автора се е отказала от конкретния образ, за да направи възможно съществуването на нов, личен свят. Свят с логика, своя структура и свои истини. Късчета от този свят наричаме картини, а опита да бъде сглобена част от него – изложба. Това имаме пред себе си и сега.

 

Основна тема е градът. Мисля че от гледна точка на историята на изкуството не сме направили достатъчно по темата. Очевидно градът е не само улици площади, сгради, хора и автомобили. Градът е жив мега-организъм, който не спира да почива, който има своите възторзи и падения. Има светли и тъмни страни, герои и предатели, младост и старост. Градът е един уязвим гигант, повличащ след себе си, за добро или зло, хиляди и милиони човешки съдби. Градът е човекът, човекът е градът. Вечна и все още млада тема.Темата за града е толкова отворена, че нямаме представа докъде стига. За Иван Минчев тя е структура и ритъм на форми, облечени в цвят и настроение. Той се вглежда към пейзажа обобщено, пренебрегва малките уютни улички, големите булеварди, парковете, гетата и градските символи. Силует, настроение, светлина и сянка - това е градът на този художник. Той го вижда различно всеки ден и във всяка част на деня", допълва Красимир Линков. Изложбата може да бъде разгледана до 31 Януари 2019 година.

 

 

Васко да Гама от село Рупча - от отричан, до силно обичан

 

Коментари

Новини Варна