IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
16:08 | 14 януари 2019
Обновен: 10:53 | 15 април 2024

Марио Хосен и Виенски камерен оркестър с първи галаконцерт във Варна

Гастролът е в рамките на съпътстващата програма на 93-тия ММФ „Варненско лято“

По материала работи: Слав Велев
Марио Хосен и Виенски камерен оркестър с първи галаконцерт във Варна

На 24 март варненци ще аплодират най-класните музиканти от световния подиум. Диригент и солист е виртуозния Марио Хосен, а събитието е в рамките на цикъла "Световните оркестри". Концертът на Марио Хосен и Wiener Kammerorchester, признат за емблема в класическата музика е предвестникът на достолепния музикален фестивал, който по традиция ще бъде официално открит в последната неделя на месец юни.

 

Очакваме изключителен първи галаконцерт с автентичен виенски дух на класа и класика с програма от произведения, включващи избрани творби от Йохан Себастиан Бах, Франц Йозеф Хайдн, Отторино Респиги, Едвард Григ и Николо Паганини. Световноизвестните музиканти от Виенския камерен оркестър, основан в далечната 1946 г., се отличават със заразяваща страст и емоция, съчетани с изключително технично ниво, определящи всяка тяхна изява като незабравимо преживяване. В престижната "Концертхаус" във Виена оркестърът има свой собствен цикъл от прояви, свири в "Мюзикферайн" и гостува на едни от най-големите фестивали и зали не само в Европа, но и в САЩ, Япония и Южна Америка.

 

Солист и диригент на предстоящия концерт ще бъде виртуозният цигулар проф. Марио Хосен, чиято харизма и сценично присъствие му печелят безапелационна слава в най-класните концертни зали в света и с основание го наричат „Българският Паганини“. Познат е като един от най-добрите интерпретатори и експерти на творчеството на Паганини.  Марио Хосен е удостоен с покана от издателство "Доблингер" във Виена да редактира цялостното творчество на италианския гений, както и да изпълни за водещи звукозаписни компании като Dynamic и Naxos премиерни, неизпълнявани до днес произведения. Той е един от малкото избрани солисти, сред които Руджеро Ричи, Салваторе Акардо и Масимо Куарта, които са удостоени с това признание.

 

Четете още: Творби, рисувани през последните 20 г. представя варненският художник Иван Минчев

Коментари

Новини Варна