IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
10:56 | 17 януари 2019
Обновен: 00:56 | 11 април 2024

Китайски концерт с традиционни инструменти ще слушат варненци

"Звуци от земите на Гансу" ще бъдат представени на 21 януари от 19 ч.

По материала работи: Слав Велев
Китайски концерт с традиционни инструменти ще слушат варненци

Посолството на Китайската НР в България и Фестивалният и конгресен център във Варна представят концерт с традиционни музикални инструменти "Звуци от земите на Гансу" на 21 януари от 19 ч. в зала 1 на ФКЦ. Китайската Нова година е символ за китайската култура, средство по пътя към разбирането и опознаването й. Концертът "Звуци от земите на Гансу" е важен елемент от Пътя на коприната и културата на Дунхуан и от фолклора на Западен Китай. Чрез формата на изпълнение на традиционните музикални инструменти, от една страна, се разкрива спецификата на древната музика по Пътя на коприната, а от друга - се представя съвременният модерен облик на Пътя на коприната.

 

Ритъмът на произведенията е бърз, изпълнението силно и едновременно с това нежно, мелодията е интензивна. Музикантите с впечатляващо майсторство разказват древните истории на Пътя на коприната и разкриват топлотата на девойките от Гансу.Програмата е наситена с приповдигнато настроение, бързо темпо, топлота и плам. Тя пресъздава хармоничната атмосфера на уют, предава благопожелания на българската публика и дарява гостите и приятелите с пиршество за сетивата.

 

Театърът за музикално и танцово изкуство на провинция Гансу е основан през 1961 г., занимава се предимно с изследване, творчество и поставяне на представления в областта на музикалното и танцовото изкуство, за материалите на които използва теми като Пътя на коприната и областта Дунхуан. Театърът има собствена танцова трупа, оркестър (в който е включена традиционна музика, вокален ансамбъл, женски ансамбъл "Планината Лон", ансамбъл с ударни инструменти), екип сценографи, професионална гимназия по танцово изкуство, детски обучителен център, както и продуцентски център за дигитална сценография и озвучаване, изложбена зала, ателие за артистична фотография. Понастоящем в театъра работят над 260 души. Трупата е награждавана с много високи регионални и национални отличия, а в международния си културен обмен участва в турнета в над 30 държави и региони.

 

Почина легендарната пианистка проф. Снежина Гълъбова

Коментари

Новини Варна