IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Култура
15:10 | 20 януари 2019
Обновен: 01:41 | 17 март 2024

Валя Балканска смая италианците в Матера с гласа си

Европа вече официално има две столици на културата

По материала работи: Пламен Янков
Валя Балканска смая италианците в Матера с гласа си

Красивият италиански град Матера снощи официално откри своето председателство и вече официално Европа има две столици на културата. То започна с разнообразни спектакли, фойерверки и Валя Балканска, пише Dnes.bg.


Музиканти във въздуха, светлинно шоу, музикални и акробатични изпълнения. Със спектакли на четири сцени Матера затвърди своето място в света на европейската култура.


Любимецът на хиляди италианци – Актьорът Джиджи Пройети беше водещ на церемонията на един от централните площади – "Сан Пиетро Кавеозо".


Специален гост беше Валя Балканска, която омая гостите на Матера с изпълнението си на песента "Излел е Дельо Хайдутин".


Хиляди туристи посетиха града за откриването. "Невероятно е, много ми харесва, толкова е красиво. Шоуто, певците, всичко. Можем да видим много изложби, шоу програми – ще бъде чудесна година за Матера", заяви Ариана Роза.


По време на церемонията всички светлини в Матера изгаснаха, съобщава bTV. Бяха запалени хиляди свещи, за да се покаже, че звездите не са само на небето, а и в Матера.


Притаила дъх сред свещите откриваме Лора от България. "Много ми харесва, че навсякъде има свещи. Този огън придава магичност на града, защото това е един много стар град и хората са живели наистина примитивно", сподели Лора Абаджиева.


Президентът на Италия Сердо Матарела беше почетен гост на събитието. "Днешният ден е от голямо значение за Матера, за цяла Италия и за Европа, която е показала, че знае да признава и да цени своите култури. Културата е свързващата тъкан на европейската цивилизация", каза Серджо Матарела, президент на Италия.


Церемонията премина под мотото "Отворено бъдеще" и завърши с пожелание за разцвет на града.


Четете още: И италианският град Матера става европейска столица на културата за 2019 г.
 

Коментари

Новини Варна