IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
12:44 | 7 февруари 2019
Обновен: 13:06 | 14 април 2024

93-то издание на ММФ на път да покрие 4-те сезона от годината

Проф. Марио Хосен: Музиката няма времеви измерения

По материала работи: Слав Велев
93-то издание на ММФ на път да покрие 4-те сезона от годината

„Музиката няма времеви измерения, затова е вечна“ – това каза големият ни цигулар проф. Марио Хосен на първата среща за 93-то издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Маестрото анонсира акцентите в програмата като подчерта приноса на проф. Минчо Минчев, който е част от мотива му като дете да избере цигулката за свое поприще. Виртуозът сподели, че за него е чест да бъде в една програма със своя кумир. Марио Хосен ще свири с Виенския камерен оркестър на 24 март като част от съпътстваща програма на фестивала. Първият галаконцерт с автентичен виенски дух на класа и класика подготвя програма от произведения, включващи избрани творби от  Франческо Джеминиани, Франц Йозеф Хайдн, Отторино Респиги, Едвард Григ и Николо Паганини. Солист и диригент на предстоящия концерт ще бъде виртуозният цигулар проф. Марио Хосен, чиято харизма и сценично присъствие му печелят безапелационна слава в най-класните концертни зали в света и с основание го наричат „Българският Паганини“. Познат е като един от най - добрите интерпретатори и експерти на творчеството на Паганини.

 

„93 години от първия фестивал варненско лято. Това е период от време, който дава възможност за едно натрупване на традиция, на класика и на духовна култура на територията на град Варна. Това каза зам.кметът Коста Базитов по време на представяне на програмата на тазгодишното издание на ММФ. И ако фестивалът е бил създаден само за лятно развлечение, то в последните години се наслагва едно убеждение, че трябва да разширим ветрилото на тези прояви и от последните години е доста широк диапазона от време, през който се провеждат тези инициативи“, допълни Базитов.

 

 

В майсторските  класове  в новото издание на ММФ са предвидени блиц-школи и концерти с няколко акцента - тромпет с Мирослав Петков, цигулка с проф. Минчо Минчев,цигулка и виола с Димитър Буров и  оперно пеене с Емил Иванов. Чрез практически занимания, лекции, семинари и концертни изяви академията предлага на млади музиканти от различни страни възможност за усъвършенстване. Най-изявените участници от всяка специалност, по преценка на преподавателя, участват в концерти, включени в програмата на фестивала. Курсовете са отворени за слушатели според капацитета на залите.

 

И тази година за малките варненчета са предвидени интересни музикални преживявания. Шест концерта са подготвили организаторите. През февруари Община Варна и Международният музикален фестивал „Варненско лято“ ще поканят деца и родители на първия за годината концерт от поредицата „Музикалните приказки на Госпожа Виола“, част от популярната поредица „Варненско лято за деца“.

 

Традицията на фамилните концерти за деца и родители продължава вече девета поредна година при все по-нарастващ интерес, а от миналата година вече и на ново място, което да побере умножаващата се публика – Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. На сцената ще излезе Младежкият симфоничен оркестър Варна при Националното училище по изкуствата „Добри Христов“. Талантливите малчугани от Ансамбъл „Виолино“ ще изпълнят специален аранжимент на „О соле мио“, създаден специално за тях и оркестъра от Страцимир Павлов. Ще чуем и темата от филма „Кино Парадизо“ и обичаната композиция „Гранада“ от Августин Лара. Ансамбъл ударни инструменти, фолклорни мотиви, поп и джаз пиеси ще допълнят програмата на пъстрия концерт. А финалът ще донесе кулминация на настроението с ентусиазма на Марша на тореадора от операта „Кармен“ на Бизе.

 

Три опери, два мюзикъла, един балет и един концерт-проект пък ще чакаме в Летния театър, анонсира директорът на Театрално-музикален продуцентски център Даниела Димова. Станалата вече традиция да се представя поне едно малко играно заглавие тази година продължава. В 93-тото издание изборът е паднал на операта на руския композитор А.П.Бородин „Княз Игор“. С нея организаторите се надяват да привлекат многобройната руска публика във Варна.

 

Варненци и гостите на града ще могат да се насладят и на втора част от мюзикъла на Андрю Лойд Уебър  „Фантомът от операта“, озаглавен „Любовта никога не умира“, което ще бъде и официална премиера  у нас. Кастингът вече е проведен, скоро ще са ясни и артистите, които ще работят по него.

 

Многобройни са заглавията и изпълнителите, модулите и проектите. С много звезди над имената си са инструменталистите, певците и екипите. „Черно море“ ще ви информира навреме за различните заглавия, за да направите своя подбор и да вкусите от същината на тази елитна музикална култура, която се представя в най-стария фестивал в България.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

4-та сборна изложба – графика реди галерия „Ларго“

12-та Международна графична изложба показва галерия „Папийон“

Коментари

Новини Варна