IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
17:41 | 18 февруари 2019
Обновен: 15:24 | 18 март 2024

"Дюн" на Вилньов вече с премиерна дата

Във филмът участие ще вземат Тимъти Шаламей, Хавиер Бардем, Ребека Фъргюсън, Стелан Скарсгард, Дейв Батиста и Джош Бролин

По материала работи: Деян Михайлов
"Дюн" на Вилньов вече с премиерна дата

Warner Bros. този петък насрочи премиерна дата за фантастиката "Дюн" на канадския режисьор Дени Вилньов - 20 ноември 2020 г. в САЩ. Преди две години той получи номинация за Оскар за режисурата на "Първи контакт", а миналата година неговият "Блейд Рънър 2049" бе награден с Оскари за оператор и визуални ефекти, както и номиниран в две звукови категории и една за сценография. 

Този път Вилньов участва и в сценарната работа заедно с носителя на "Оскар" и 4 номинации Ерик Рот и с Джон Спейтс от "Доктор Стрейндж". Тримата адаптират по нов начин едноименния роман "Dune" от 1965 г. на американския фантаст Франк Хърбърт. 

Римейкът на оригиналния филм от 1984 г. на Дейвид Линч ще бъде в 3D и IMAX, а снимките ще започнат тази пролет в Унгария (Будапеща) и Йордания - оператор е номинираният за "Оскар" австралиец Крейг Фрейзър ("Лъв: стъпки към дома"). Премиерната дата се пада в уикенда преди Деня на благодарността и дългите почивни дни през националните празници се очаква да добавят зрители за финансовия резултат от проекта. Филмът на Лийч с Кайл Маклоклън в ролята на атреида Пол се провали 36 години по-рано, като не покри разходите по създаването си ($40 млн, равностойни на $100 млн по днешна покупателна сила). Финансирането на новия филм се очаква да бъде много високо, по някои оценки над $200 млн, като той може да бъде разделен на две отделни части. 

В звездния актьорски състав вече са имена като Тимъти Шаламей, Хавиер Бардем, Ребека Фъргюсън, Стелан Скарсгард, Дейв Батиста, Джош Бролин, Оскар Айзък, Зендея, Шарлот Рамплинг, очаква се и Джейсън Момоа. Копродукцията е между Великобритания, Канада, Унгария и САЩ, продуцент е Дени Вилньов заедно с Кейл Бойтър и Мери Перънт от китайското студио в Бърбанк, Калифорния - "Legendary Entertainment", което е водещо в проекта "Дюн". 

В центъра на сюжета е борбата за контрол върху пустинната планета Аракис, като Шаламей е в главната роля на Пол Атрейдис - лидер, принуден да избяга в пустошта, където оглавява номадски племена.

kino.dir.bg

Коментари

Новини Варна