IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Култура
17:15 | 26 февруари 2019
Обновен: 05:34 | 20 март 2024

Акад. Г.Марков: На хоризонта няма историческа личност, която да оглави Европа

Във Варна бе представена новата книга на големия историк „Душесловие на историята”

По материала работи: Юлиян Атанасов
снимка: Ели Маринова

ЕЛИ МАРИНОВА

 „Душесловие на историята” е най-новата книга, която представи пред варненци нейният автор, историкът акад. Георги Марков. В зала „Пленарна” на Общината пред тракийци от региона журналистът Иван Гранитски говори и за другите две нови издания на акад. Марков „Любомъдрие на историята” и „Българското крушение  - 1913 г.”. Представянето бе организирано от Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт.

 

„Интересна тема, която съм описал в  „Душесловие на историята” е психография на историческите личности, сподели акад. Марков. Историята се води от волеви личности със силен нрав. Ще прочетете подробности за предателства, както и за психологията на тълпите. Човек върши в тълпата неща, които никога не би направил сам. Имаме достатъчно примери и от българската история, включително и в паралментарната тълпа. Тази книга е нещо, което досега не се е появявало. Има риск за автора. Позовавам се на извори, на спомени от съвременници на историческите ни личности политици. Те са противоречиви. Един от изводите ми в тази книга е, че не на всеки се е усмихнала съдбата да попадне в точното време. Има хора, родени по-рано или по-късно и не могат да се осъществят. Исторически личности са хората, които усещат духа на своето време и имат характера да посрещнат изпитанията, включително и да рискуват живота си. В нашия парламент личността се губи, гласува се в група. Народът се съставлява от много тълпи.

 

Трябва много да внимават политиците и да не си въобразяват, че тяхната тълпа представлява народа” – допълни авторът.

 

„За съжаление е тъжно, че в Европа на хоризонта не се задава историческа личност.  Няма характери. Събитията създават личностите.  Знаете тримата велики от  Втората световна война – Рузвелт, Чърчил и Сталин. Няма такива днес. Нямаме ген. Де Гол, нямаме Желязната лейди. Френският президент иска да оглави Европа. Неговата учителка го доведе в Евксиноград за ръчичка. Получих критика от някои политици, защото казах, че ако Зигмунд Фройд му направи анализ, той няма да е благоприятен за него. Нямаме лидери, които да оглавят ЕС. Тъжно заключение. Дано не съм прав”, каза още проф. Марков.

 

Изстраданите поуки от една война “Българското крушение 1913“ е поредният фундаментален труд на акад. Георги Марков. „Националните крушения в Историята връхлитат внезапно, но траят мъчително дълго. Втората балканска война само за един месец предопределя тежката съдба на нас, българите от първия оръдеен изстрел преди 104 години до ден днешен, за да споделяме с неизкоренима тъга, че „граничим със самите себе си“, отбелязва авторът ѝ. Книгата „Българското крушение 1913“ е написана с познатия ярък и образен език на автора.

Снимки авторът

 

Отварят филиал на Тракийския научен институт във Варна

Коментари

Новини Варна