IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
15:52 | 18 март 2019
Обновен: 00:50 | 25 април 2024

Акварел на Петя Танева реди галерия Le Papillon

Откриването на експозицията "Аберации" е на Първа пролет

По материала работи: Слав Велев
Акварел на Петя Танева реди галерия Le Papillon

Арт галерия Le Papillon представя първата самостоятелна изложба авторката Петя Танева. Двадесет акварелни творби смесили пигмента чрез слънцето и водата, обединени от темата „Аберации“, разказват пътят на фотографа и дизайнера в страстта му в овладяването на акварелната техника. Откриването на изложбата е на 21 март (четвъртък) в 18.00 часа.

 

До 12-ти април в пространството на галерията ще гостуват творби, демонстриращи двете посоки на търсения на авторката. Жизнерадостни загадъчни женски портрети и класически натюрморти с фини детайли, с оптичното изкривяване на окото търсещо структурата на материята, разкриват таланта на художничката и нейните точни рисувачески умения. Погледът на естетът в лицето на Петя се е спрял върху предмети от различно време, но всички носещи усещането за уют, нежност и застинало пространство. Обектите, които привличат нейната концентрация са изпълнени с дух от отминало време, носят елементите на мили, лични спомени, често общочовешки за много нейни съвременници. Във всяка своя картина с майсторски подход на извеждане на акцента е постигнала физическото усещане на материал, температура и реална форма – нещо трудно постижимо, особено с тази сложна за овладяване техника.

 

Всяка творба, включена в изложбата е много лична и е с разпознаваем отпечатък на вълненията на авторката. А това, че произведенията й за първи път ще бъдат представени пред публика в самостоятелна изложба, прави всяка от тях още по-специална и съкровена. Петя рисува искрено и неподправено, придавайки заряд на творбите си, силно осезаемо във всеки от портретите, уловили много точно състоянието и емоциите в момента на запечатването им.

 

С не особено сложни композиции, но пък с прецизно внимание към малкия детайл, художничката показва отношението си към акварелната техника: „Винаги съм имала виждане за красивите неща, за тяхното представяне по най-добрия начин, както в снимка, така и в акварела. От няколко години се занимавам с акварел. Когато започнах не знаех, че това ще стане основната ми работа. Акварелът е труден и сложен за изпълнение. И досега не спирам да посещавам  майсторски класове при световни имена в акварела. Първата ми среща и първият майсторски клас с име като Атанас Мацурев преобърна виждането ми за акварела. Моите любими теми отново са натюрморт и хора. Техниката, която използвам е фотореализъм. Тази техника ми харесва защото чрез нея най-добре мога да покажа материята. Харесвам стари предмети, които имат история и вкарвайки ги в моите натюрморти искам да се усеща духът на времето. По същия начин търся в портретите не толкова перфектното лице, а характер и състояние на модела.“

 

Шедьоври на художници класици чакат варненски семейства в Градската галерия

Коментари

Новини Варна