IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
14:47 | 20 март 2019
Обновен: 06:18 | 20 април 2024

Варненска художничка изрязва картини със скалпел

Алина Георгиева възражда древното японско изящно изкуство кири-е

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

Удивителни дантели от хартия „плете“ млада варненка с помощта на скалпел. Алина Георгиева е на 28 години и отскоро е открила, че древно източно изкуство е нейното най-голямо амплоа, засега. „Техниката се нарича кири-е – древно японско изящно изкуство на повече от 1400 г. „кири“ значи изрязвам, а „е“ картина, споделя Алина. Използвало се е за направата на кимона. С това изкуство започнах да се занимавам едва от декември, по-миналата година. Значи от около 1,4 година. От малка изрязвам хартия, обичах да правя колажи. Рисуването ми е любимо, а това е съчетание между двете изкуства. Първо рисувам с молив, след това го изрязвам. Отнема ми различно време. Ако картината е с малко детайли, може да отнеме няколко часа, ако е по-сложна, може и няколко месеца. Засега имам около 30-40 картини. Най-много обичам женски образи. Приятели ме подканват да рисувам и други теми. Продължих да уча моден дизайн. Харесва ми“.

 

По отношение на намирането на ценители, авторката знае, че в чужбина това изкуство е скъпо. „Цените, които аз съм сложила за нашенци, са в пъти по-ниски. Това, което ме отличава от останалите пейпър кът артисти е това, че нещата ми са авторски и не си запазвам шаблона. Има хартиени артисти, които правят авторски неща, но след като изрежат оригинала, имат много шаблони. После ги изрязват с лазер и ги продават на ниски цени. Моите картини са единствени. Предложиха ми да продам шаблоните си, но отказах. Не виждам смисъл“.

 

По думи на Алина, в традиционното изкуство кири-е, след като изрежат хартията, я залепят върху друга хартия. „За мен най-красивия вариант е между две стъкла. Но това е вариант за градска среда. Отнема време да се изработи рамката. Имам сайт - alinapapercut.com, където хората могат да разгледат нещата ми. Имам желание да направя нещо в градска среда във Варна – нещо, свързано с морето. Още ми е нова идеята, предстои да отлежи“, споделя още младата авторка.

 

Алина Георгиева завършва "Интериорен дизайн " във ВСУ, в момента работи като графичен дизайнер. Работи основно с чуждестранни клиенти. Традиционната източна техника кири-е на изрязване на хартия възниква в Китай преди повече от 1400 години и се развива в Япония, където намира приложение при изработката на кимона. В буквален превод означава "изрязана картина".

Ели Маринова

Снимки авторът

 

Шедьоври на художници класици чакат варненски семейства в Градската галерия

Коментари

Новини Варна