IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
13:53 | 14 април 2019
Обновен: 08:58 | 4 март 2024

Млади франкофони от Варна грабнаха „Златната маска“

Те впечатлиха журито със спектакъла си „Експеримент“

По материала работи: Борис Проданов
Млади франкофони от Варна грабнаха „Златната маска“

Голямата награда „Златната маска“ от 26-то издание на международния франкофонски ученически театрален фестивал, който се провежда по традиция в Стара Загора т.г. замина за Варна с възпитаниците на езиковата гимназия „Фредерик Жулио Кюри“, които впечатлиха журито със спектакъла си „Експеримент“, предаде monitor.bg.

 

Проявата, в която взеха участие 8 български трупи и една от Тунис се организира от Френски институт-България, Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България /АПФБ/ и Алианс Франсез Стара Загора е част от международната мрежа Фестивалите за Франкофонски ученически театър - „10 от 10“:десет драматурзи са написали 10 пиеси за деца и младежи, които се играят от участниците.

 

Сред гостите бяха един Ан Новак, един от създателите на мрежата Ян Новак и трима от авторите: Ева Бондон, Гуендолин Сублен и Лоран ван Ветер.

 

Наградата за най-добра актриса грабна Мария Божинова от благоевградското училище“Людмил Стоянов“ за ролята си на администраторката в пиесата Хармония пилот“ от Гуендолин Сублен. При момчетата с приз се поздрави  Виктор Марков от Пета езикова гимназия за ролята на рецепциониста от пиесата „Усмивката“ на Ева Бондон.Наградата за млади надежди остана в старозагорския тим от  ГПЧЕ „Ромен Ролан“ , а гостите от Тунис получиха приза на града – домакин Стара Загора за пиесата  „По дяволите“ от Елизе Хофнер.  

 

Френски институт България удостои с награда ловечката гимназия „Екзарх Йосиф“ за „Усмивката“ от Ева Бондон.

 

Още по темата: Наградиха със „Златна маска“ заслужили дейци на варненския театър

 

Коментари

Новини Варна