IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Култура
13:10 | 15 април 2019
Обновен: 19:52 | 16 март 2024

„Състояния на водата“ подреди галерия „Графит“

Акварелите на Елица Карабашлиева могат да бъдат разгледани от ценители и любители до 30 април

По материала работи: Борис Проданов
„Състояния на водата“ подреди галерия „Графит“

АВТОРКАТА НА ИЗЛОЖБАТА на фона на Варна и нейните светлини.

 

Водата e живот. Океани, потоци, айсберги, роса, дъжд, мъгла, пара, водопади, скреж, сняг, дори сълза.

 

Водата помни, но също и заличава паметта. Водата е с десетки лица, състояния, форми и настроения. В локва, отразяваща света, в град, построен на нея, в среда за живот на стотици хиляди обитатели на водни пространства. Даваща живот дори с капчица. Даряваща прехрана на хората, изхранващи се от океани, морета, реки. Отнемаща живота като най-разрушителната стихия – морска буря, проливен дъжд, наводнение, цунами. В детска игра, в енергия… в елемент на акварела.

 

„Състояния на водата“ е името на новата изложба, която подреди галерия „Графит“. Акварелите, дело на авторката Елица Карабашлиева, могат да бъдат разгледани от ценители и любители до 30 април.

 

 

„Заглавието е избрано от години, но досега не бях готова да нарисувам водата. Това е най-неуловимият и най-трудният елемент за пресъздаване. Растях, докато успея да я изразя донякъде чрез мен. 75 % от нашите тела и 95 % от нашата планета, водата ни съпътства във всяка една секунда от живота, без дори да го осъзнаваме. Едновременно с това е толкова разнолика и в толкова много състояния и форми, че всъщност тези 27 творби, които съм приготвила за тази изложба, са само една малка частичка“, разкри авторката на изложбата в деня на нейното откриване.

 

На една от картините е изобразена нощна Варна, погледната отгоре. „Влюбена съм в града си, имала съм възможност да живея на няколко места по света, но Варна е в сърцето ми, заедно с всички несъвършенства. Това е моето място“, сподели Елица Карабашлиева.

 

 

 

Авторката отбеляза още, че силно се надява да накара посетилите изложбата да заобичат акварела. „Акварелът е много подценяван в България. Приема се като детска игра, като водните боички от училище, които помним, а всъщност това е признато най-трудната техника. Много искам поне мъничко да предам искрата към акварела, която нося в себе си“, добави художничката.

 

МАРИАНА СТОЙКОВА

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна