IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Култура
12:40 | 16 април 2019
Обновен: 07:56 | 7 май 2024

Фоти Фотев показва морето през своята палитра в галерия „Папийон“

От четвъртък може да разгледате платната на бургаския художник-маринист

По материала работи: Слав Велев
Фоти Фотев показва морето през своята палитра в галерия „Папийон“

Арт галерия Le Papillon с удоволствие представя за първи път със самостоятелна изложба във Варна на талантливия бургаски художник-маринист Фоти Фотев. От 18-ти април до 9-ти май 2019-та  галерията пренася простора на морето под формата на 16 живописни платна, селектирани за експозицията „Необятност“. Фоти Фотев е лиричен художник убедително пресъздаващ емоционалното въздействие, както на променливото Черно море, така и на привидно незначителни полски пейзажи през различни сезони, но всички притежаващи магнетизъм и смисъл отвъд видимото. Реалното усещане на типичните за нашето море нюанси той постига майсторски с плътност и дълбочина на цвета, с игриви тънки маски и фино полагане на маслените бои. В творбите му откриваме или силата на водната стихия, или хармоничното спокойствие на безбрежната морска шир.

 

Отличават се типичните за Черно море от розови през сини до дълбоко зеленикави нюанси, което прави Фотев откровен и силно разпознаваем маринист. Защо Черно море? – ще попита някой. Отворът идва логично и естествено - добрата живопис се ражда от теми, вълнуващи дълбоко художника или пейзажи, провокиращи чувства, които да бъдат споделени. А брегът на Черно море е изградил представата за света и шлифовал романтичната емоционалност на Фоти Фотев. Защото той не е просто документалист-реалист, а е маринист, изразяващ се с приомите на класическа живопис. Пресъздава реално въздействащо емоционалното усещане, което предизвиква Черно море, доказващ привързаността си към красотата и богатството на родното, с което е израснал. Пейзажите му са така влияещи, защото са създадени често пленерно от натура, често след дълго наблюдаване на различните състояния на морето. Запленяващ е талантът на авторът да пресъздаде простора на морето, а това провокира и свободата на мисълта.

 

Морето носи символа на дълбока чувствителност и често казват, че край морето хората стават мъдри. Навярно защото необятната морска шир подтиква към размишления, поглъща с ритъма на вълните нашите тревоги и освобождава духа от материалните тежести. Откриването на изложбата е на 18 април (четвъртък) в 18.18 часа в салона на галерия Папийон.

 

Женски народен хор „Цветница” ще изнесе концерт в неделя

Коментари

Новини Варна