IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
09:47 | 13 май 2019
Обновен: 15:19 | 17 април 2024

Сандю Бешев представя книга за българския алпинизъм във Варна

Навършват се 90 от организирания алпинизъм в България

По материала работи: Слав Велев
Сандю Бешев представя книга за българския алпинизъм във Варна

През тази година се навършват 60 години от основаването на Студентско туристическо дружество „Академик“ Варна, както и 90 години от организирания алпинизъм в България. Във връзка с посочените годишнини, СТД „Академик“ организира представянето на книгата „България на крачка от Хималайската корона с автор доц. Сандю Бешев.Това събитие е включено в програмата на Варна – Европейски град на спорта.

 

Авторът на тази книга – доц. Сандю Бешев има висше физкултурно образование, специалност туризъм-алпинизъм. Осъществил е изкачвания на почти всички категоризирани маршрути у нас, в това число и няколко премиерни изкачвания на нови маршрути. Няколкократно е посещавал Татрите, Кавказ, Алпите и Памир. Има изкачвания и по върховете на Андите и Монголски Алтай. Има над 500 изкачени върха в три континента.        

 

В продължение на 50 години се занимава с научното изследване на историята и развитието на българския и световния алпинизъм. На тази тема е защитил докторска дисертация и се е хабилитирал като доцент във Висшия селскстопански институт / днес Аграрен университет/. Написал е и издал  20 книги , посветени на историята на българския алпинизъм.

 

Книгата, която ще бъде  представена, е в памет на  алпиниста Боян Петров и е в посветена на 90-годишния юбилей на организирания алпинизъм в България, който ще бъде отбелязан на 19 ноември тази година.  При представянето на книгата ще бъде  прожектиран и богатия снимков материал,  съдържащ се в нея, дело на самите участници в експедициите до хималайските върхове.

 

Представянето е на 15 май от 18.00 часа в Арт- салона на Радио Варна.

 

Коментари

Новини Варна