Отново конкурс за песен в програмата на „Откритие“
Киноактьор, модел и оперен певец сред изпълнителите финалисти
Публикувана: 14 May 2019 | 15:58

Млади и перспективни изпълнители от Азербайджан, Беларус, България, Италия, Латвия, Малта и Турция ще представят конкурсните песни – финалисти в тазгодишния конкурс "Откритие". На 19 май публиката ще чуе нова музикална поп и рок продукция, създадена от съвременни автори на песни. Конкурсът , като част от фестивалната  програма, макар и в съкратен вариант, като финал на радиоконкурс се завръща след 2 годишна пауза. През годините в този единствен най-дълго оцелял през годините български поп-фест са участвали представители от близо 70 държави от цял свят, като много от тях са и сред днешните звезди на страните си, дори лауреати от "Евровизия", "Сан-Ремо" , музикални формати и мн. др.

 

Копозициите, които бяха излъчени предварително в радиоефира ще бъдат представени и "на живо" на сцената на театъра във Варна , където международно жури ще определи наградите. Освен за песен и аранжимент ще бъдат връчени награди и за изпълнителска инерпретация.

 

По традиция фестивалната конкурсна вечер на „Откритие“ представя и специални гости. Тази година това са добре познатата българска формация Deep Zone Project и за първи път у нас британският изпълнител Джоузеф (Джо Джеймс), нашумял след участието си в X Factor като част от момчешката банда Rough Copy и в момента развиващ успешна солова кариера. 

 

Участниците

Риад (Riad) от Азербайджан е 24-годишен изпълнител, модел и актьор, израснал в столицата Баку. На фестивала „Откритие“ той представя третата авторска песен, написана за него. Учи в музикално училище, където свири на цигулка и пее в хора. Музикалните си занимания като соло изпълнител продължава и като студент в Държавния икономически университет. Участва в университетски музикални конкурси и става любимец на публиката в шоуто „The Voice of Azerbaijan“. Паралелно Риад развива успешна кариера като модел в Азия и Европа и вече има няколко роли в киното, като още за дебютната печели наградата за най-добър актьор на филмовия фестивал в Пекин.

 

Рут Портели (Ruth Portelli) от Малта е родена през 1989 г. в Кала, остров Гозо, където живее. Учи малтийски и испански в Университета на Малта. Певческият й талант е открит в ранна детска възраст. Още на 11 години започва да пее в спектакли на оперния театър в Гозо и участва в турнетата на трупата из Европа. Участвала е в много национални фестивали и концертира из цялата страна. Пее в оперни спектакли, мюзикъли. Една от преподавателките й по пеене е българското сопрано Адриана Йорданова, която живее и работи в Малта.

 

Олга Горничар от Беларус е солистка на филхармонията в град Могильов, лауреат на телевизионни конкурси и фестивали, преподавател по поп вокал. Песните й се излъчват по всички национални радио станции и телевизии. Публиката на фестивала „Откритие“ вече я познава от участието й през 2013 г., когато във Варна спечели специална награда за най-добър женски вокал. Олга Горничар има награди от фестивали в Русия, Украйна, Молдова, Полша и др.

 

Теодора Радилова от България е родена през 1983 г. в Малко Търново. От малка се занимава с музика. Учи класическо пеене в Бургас при Ксения Драгостинова. Продължава обучението си по музика в София в школата на Искра Милкова. Има участия с певицата Тони като беквокал. През 2017 г. с песента „Сутрин“ на композитора Михаил Недков печели наградата на слушателите на БНР в 48-ото издание на конкурса „Пролет“.

 

Рикардо Чис (Riccardo Cis) от Италия е поп и оперен изпълнител. Репертоарът му включва негови авторски песни, композиции на известни италиански изпълнители, арии от опери и песни от оперети за баритон и тенор. Занимава се с музика от детска възраст, когато започва да свири на пиано, китара и саксофон, но още рано е забелязан талантът му на оперен изпълнител. Учи класическо пеене в консерваторията в Рива дел Гарда. Широкият диапазон на гласа му му позволява да участва в много концерти, шоу програми, благотворителни събития. През 2017 г. печели националната музикална награда във формата „Sanremo Unlimited“, част от едноименния музикален фестивал.

 

Бюшра Акьол (Büşra Akyol) от Турция е родена през 1991 г. Завършила е Техническия университет Йълдъз в Истанбул. Занимава се  активно с музика и учи при различни вокални педагози. Пее с редица групи, ориентирани към стиловете поп и алтернативен рок, както и като соло изпълнител.

 

Янис Лемежис (Janis Lemežis) от Латвия е мулти инструменталист, композитор и вокален изпълнител, роден през 1985 г. Пее на 5 езика: латвийски, руски, английски, арменски и казахски. Учи саксофон и акордеон в музикалното училище в родния си град Салдус и в Лиепая. Музикалната си кариера започва в рок група, а през 2011 г. издава първия си сингъл като соло изпълнител. Има награди от фестивали в Латвия, Армения, Беларус и други.

 

Живопис на Илия Желев подрежда галерия „Ларго“

 

Коментари ( 0 )