IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
14:43 | 15 май 2019
Обновен: 10:16 | 19 април 2024

Гаро Кешишян: Варна е първата, която короняса изкуството Фотография

Как приема неподражаемият варненски фотограф Голямата награда „Варна“ за култура

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

Единодушно Общинският съвет гласува на тържествено заседание днес удостояването на голямата награда "Варна" на големия варненски  фотограф Гаро Кешишян. Ние отдавна знаем колко я заслужава той. Знаем и това, че тя идва като поредното отличие, наред с много други, спечелени през годините. И все пак го питам лично какво е за него този приз.

 

„Ласкае ме награда „Варна“, разбира се. Но знаеш ли кое е истински ценното? Прецедентът, че именно Варна допусна фотограф да вземе тази престижна награда. Аз отличия съм имал много през живота си. Не мога да кажа, че не съм бил оценяван. Радвам се истински, че виждам отражението от своето изкуство в очите на приятелите си. Това е най-ценното. Никой друг град, дори и София не си е позволявал да допусне в редицата на изкуствата да даде Голямата си награда за фотография.  Да, столицата има няколко престижни фото-награди. Но тук, във Варна за първи път и младите художници си позволиха да подредят фотографски изложби сред своите. Това означава, че вече гледат на това изкуство сериозно“.

 

Преди време големият ни фотограф изказа мнение, че морската столица се е преместила в Бургас.  „Там се наляха много пари и градът се оправи. Да забравим за този термин „морска столица“! Това е измишльотина на софиянци. Всичко е изтеглено в ШоПландия (София,бел.ред.), където се имат за светая светих. За София цяла България е селския им двор. Въпреки това аз не мога да се откажа от Варна, не мога да живея другаде“ . Питам го дали още мисли така. „Да. Със сигурност. Варна е длъжник на Бургас и има още много път, за да настигне южния ни морски град, дал много повече творци – поети, писатели, композитори и изпълнители. Не говоря за фестивали.“

 

По отношение на останалите наградени, Гаро Кешишян сподели, че се радва истински за наградата „Варна“ в областта на литературата, която отива при Ангел Дюлгеров. Той е много ерудиран и чувствителен човек, учител е на сина ми и е дал много на този град. Радвам се и за успеха на Хора на варненските момчета. Чест за Варна е, че има такъв хор. Поздравявам за успехите всички други наградени. Разбрах, че гласуването в Общински съвет е минало единодушно и това ме радва. Означава, че не е имало нито един „натикан и надут зорлем“ участник. По-добре погалено по главата дете, отколкото набито. Така е и с наградите. Когато са от сърце, ме радват.“

Пожелавам на инаквовиждащия Гаро Кешишян от сърце да е здрав и да улови още безценни моменти, красота, абсурди и живот в обектива си! Като давам заявка, че искам да го снимам. А той ми се усмихва: „Аз съм лесен за снимане. Защото не ми пука. Чудесно е на човек да не му пука. Свободата на снимания дава свобода и на фотографа. Когато насреща имаш освободен човек, нещата се получават. Като имаш срещу теб някой, който постоянно пита: „Как изглеждам“, не може да се случи кадъра. „Какво значи „Как изглеждам?“. Приятелите ти и близките ти знаят как изглеждаш. Всички познати знаят. Какво значение има? Ти си това, което си“.

 

И понеже неотлъчно до колосалния Гаро Кешишян се движи сянката и светлината на Чарлз Буковски, на изпроводяк завършваме разговора с него с любимия му цитат: „Буковски е казал „Понеже не си сигурен дали ще бъдеш жив в следващите 5 минути, я по-добре се обади на своя неприятел и го наругай за всеки случай, да не си помисли, че му се е разминало“.

 

Е, голям е Гаро. Има много душа в този човек. Всъщност всичко в него е душа.  А вече знам и откъде се храни. От мъдростта, от добротата и от живота. Още безброй успехи да имаш, приятелю!

Ели Маринова

Снимка авторът

 

Гаро Кешишян с голямата награда "Варна" за култура

Отличиха 40 личности и колективи с награда "Варна" за 2019 година

Коментари

Новини Варна