IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
10:40 | 20 май 2019
Обновен: 20:25 | 25 март 2024

Над 40 монументални исторически картини и артефакти представя галерия „Графит“

А.Тодоров: „Историческо величие“ е експозиция, която ще остане като подарък за България

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

ЕЛИ МАРИНОВА

Над 40 картини, запечатали могъществото на исторически събития и личности, са подредени в изложба в галерия „Графит“ във Варна. Реплики на Боровското и Панагюрското съкровище, както и статуетки на велики български владетели са част от експозицията. Предвидени са лекции и демонстрации, които ще ни пренесат в далечни времена и ще ни доближат все повече до величието на българската история.

„Тази изложба е резултат на 12- годишния труд на стотици хора в България, които се опитват да възродят духа на българщината, каза организаторът Ангел Тодоров. - Целта е да се възродят акцентите от великите моменти от историята на България и да се създадат предмети, които да влязат в ежедневието на българите така, че всеки да си спомня колко велик е нашият народ. Всички находки са ценни с това, че посочват пиковите художествени моменти в развитието на нашата цивилизация. Имаме експозиция с картини на тракийска тематика, на българска с моменти от Завета на хан Кубрат, разгрома на арабите при Константинопол от хан Тервел. Има репродукции на Панагюрското златно съкровище, керамика от траките и др. Екскурзоводите в този вариант, който предлагаме, не съществуват на друго място. Това са ентусиасти, фенове на историята. Те по увлекателен начин трябва да обяснят експозицията, както и да организират атракциони за туристи и ученици. В Шумен изложбата предизвика голям интерес. След Варна следват Русе, Плевен и други градове. За да се създаде една такава картина, работим с екип от археолози и специалисти. Ако има батална сцена, участва военен историк, скици от исторически художник. Много труд има в тези картини, но те са подарък за България. В началото беше много трудно и напредвахме бавно, но вече мога да кажа, че се сработихме с екип от професионалисти и най-добрите живописци. Имаме над 70 платна. На годишна база вече създаваме между 12 и 18 платна“, добави Тодоров.

 

Изложбата „Историческо величие“ може да се види всеки ден до 26 май от 10 до 21 ч. във Варна, галерия „Графити“. Лекциите и демонстрациите ще са, както следва:

 

20 май 2019 г., 19 ч. – „Костюмната традиция при древните българи”

Какви дрехи е носел кан Кубрат в ежедневието си? Какви бижута е носела неговата царица? Заповядайте да се потопите в модните тенденции на създателите на България. Ще имате възможност и да пробвате как ви стоят някои от моделите.

 

21 май 2019 г., 19 ч. – “Непобедимият български лък”

По време на занятието ще се запознаете с технологията на изработване на сложно съставен двойно рефлексен лък, правилата за неговото съхранение и различни техники за стрелба с него. В края на лекцията гостите ще имат възможността да усетят древното могъщество на нашия народ, като се изправят с лък в ръка срещу мишената.

 

22 май 2019 г., 19 ч. – „Въоръжението на един тракийски воин“

Как е бил въоръжен Спартак, докато е водел смелото тракийско племе меди? С какви доспехи се е изправил цар Телеф в прочутата битка с Ахил? Как е изглеждала всяващата страхопочитание у римляните тракийска ромфея? Тези и много други неща ще научите по време на този незабравим и образователен атракцион.

 

23 май 2019 г., 19 ч. – „Средновековно разстилище – демонстрация на воински умения от епохата”

Средновековието е известно със смелите си воини. Българите са отекнали през вековете на историята като едни от най-безстрашните от тях. Заповядайте да се запознаете с воинските традиции на древните българи и техния начин да отстояват свободата си.

 

24 май 2019 г., 19 ч. – „Смелостта на сабята и силата на меча“

Ще разберете каква е разликата между сабя и меч, какви са особеностите на българските версии на тези благородни оръжия и как древните българи са боравели с тях. Най-смелите от гостите на събитието ще имат възможност да положат в десницата си някое от тези великолепни оръжия и с щит в другата ръка да се потопят в атмосферата на средновековната бойна обстановка.

 

25 май 2019 г., 19 ч. – „Древните ритуали на траките и значението на виното в тракийската култура“

Кой е бил Дионис-Загрей? Кои са били Зелас и Орфей? По време на този неповторим спектакъл ще разберете много интересни неща за великия и мистичен народ на траките и ще се потопите в демонстрация на ритуално пиене на вино със златни и сребърни съкровища от епохата.

 

26 май 2019 г., 19 ч. – “Конят и соколът в живота на българите”

 

От Сибир до Варна – за полета на една балерина до българската сцена

Благотворителен концерт помогна на читалището във Владиславово

Коментари

Новини Варна