IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
11:03 | 20 май 2019
Обновен: 06:28 | 18 март 2024

От Сибир до Варна – за полета на една балерина до българската сцена

Балетните формации на Дария Аврамова участваха в благотворителния концерт в помощ на НЧ "П. Р. Славейков 1928"

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

По време на благотворителния концерт в помощ на читалището във Владиславово, който се проведе в събота, 18 май, забелязвам, че под няколко от танците стои едно и също име на хореографа. Заглеждам се в композициите на малките балерини и откривам  удивителен синхрон, дисциплина, финес, балетна постановка и изящество в движението на всяко дете. И в танца с фолклорни мотиви, и в пролетните, както и тези със сицилиански и африкански сцени. Оказва се, че дамата хореограф на две от балетните формации – Дария Аврамова идва от Сибир и е едва от две години у нас. Тя ръководи школата за  модерен Балет "Vitto Dance" , както и „Flash Dance“. Само от две години в България, а вече не само е успяла с групата си да завоюва златен медал от миналогодишния международен конкурс в Албена „Изкуство, таланти, море“  ( с танците „Росинка“ и „Паячета“). Почеркът и в движенията на малките балерини е видим.

 

Дария постъпва в балетното училище в Красноярск, Алтайски край, Русия още на 6 годишна възраст. На 17 години завършва Алтайския държавен институт за култура  и изкуство в Барнаул, който по рейтинг е вторият след този в Санкт Петербург. Още тогава започва да помага на своята преподавателка в обучението на деца. На практика от тогава се занимава с балет на малчугани. От януари 2017 година идва във Варна и създава школата за  модерен Балет "Vitto Dance", където танцуват 50 варненски деца. Малко по-късно създава и „Flash Dance“, където обучава 11 малки балерини. С готовност е приела поканата да се включи в благотворителния концерт на владиславовското читалище. Първо, защото счита, че съпричастието е наложително. Така децата се учат на човещина. И второ –защото всяко участие пред публика помага на малките ѝ балерини да добият  самочувствие, да опознаят сцената, да се отпуснат. Аз ще запомня това име, защото със сигурност ще станем свидетели на бъдещите успехи на малките израстващи таланти. Дори и да не продължат да танцуват на професионалната балетна сцена, положително след обучението на Дария Аврамова, те ще стъпват по земята с изяществото на танцуващи лебеди.

ЕЛИ МАРИНОВА

СНИМКИ АВТОРЪТ

Вижте още: Благотворителен концерт помогна на читалището във Владиславово

 

Коментари

Новини Варна