IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
12:49 | 21 май 2019
Обновен: 17:30 | 24 април 2024

Рецитал на Теодора Духовникова и Мария Мартинова утре във Варна

Вечните теми на френската музика ще представят двете артистични дами в „Приказки от изгубения град”

По материала работи: Слав Велев
Рецитал на Теодора Духовникова и Мария Мартинова утре във Варна

Събитие за ценители ще изкуши почитателите на френската културна традиция в последния концерт от програмата на Европейския музикален фестивал Варна 2019. Утре в рядко срещания в последните години формат на рецитал-спектакъл  на сцената на Градската художествена галерия ще излязат две забележителни артистични личности – пианистката Мария Мартинова и актрисата Теодора Духовникова. В „Приказки от изгубения град“ ще чуем създадени специално за спектакъла нови български преводи на Бодлер, Верлен и Бертран, а музикалните пиеси ще бъдат от Дебюси и Равел. Ден преди концерта Теодора Духовникова сподели вълнението си от съвместния проект и призна, че „поезията и музиката са едно и също нещо, един и същи порив и крехък опит да говорим за любовта, смъртта, самотата - но на различен език”. Този много личен разговор е иницииран от Мария Мартинова, която избира емблематични творби на френския импресионизъм и символизъм. Мартинова споделя, че „Приказки от изгубения град” е проект много различен от всичко, което е правила досега - личен и символичен: „Ще поднеса на българската публика един много мисловен проект, в който се конфронтирам с моите вътрешни демони, с моите страхове и самоти.”

 

Пианистката Мария Mартиновa е възпитаник на Музикалното училище във Варна и на Националната музикална академия в класа на проф. Стела Димитрова. Обучението си продължава в Juilliard School в Ню Йорк, където е приета като лауреат на престижната стипендия на името на Владимир Хоровиц. Мария е прекосила граници между държави и жанрове, винаги следвайки своето артистично кредо. Дълбоко вдъхновена от театъра и танца, тя е силно движена от вътрешната си нужда да разказва истории на публиката.

 

Теодора Духовникова завършва класическата гимназия „Константин-Кирил Философ“ в София, след което и актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ в класа на проф. Снежина Танковска. От десет години е част от трупата на Народния театър „Иван Вазов“. Европейският музикален фестивал Варна 2019 се организира от агенция Елит Проджект мениджмънт с финансовата подкрепа на фонд „Култура“ на Община Варна.

 

 

От Сибир до Варна – за полета на една балерина до българската сцена

Коментари

Новини Варна