IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
15:07 | 22 май 2019
Обновен: 17:06 | 19 април 2024

Гаро Кешишян: Да запазим Варна красива, за да не я гледаме после само на снимки

Връчиха официално награди „Варна“ за 2019

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

„Всяка година връчваме награди Варна на заслужили творци. Тази година журито бе много затруднено поради големия брой отличили се с успехите си варненци – каза председателят на Общински съвет Варна Тодор Балабанов в началото на церемонията по връчване на престижното отличие в зала „Пленарна“. Това, което е спряло журиращите на тези именно имена и колективи са техните умения, знания и всеотдайност. Пожелавам здраве и успехи на всички наградени“ – каза още Балабанов. Общо 40 личности и колективи с постижения в областта на културата, науката и образованието получиха официално  награда „Варна“. Номинациите бяха одобрени с почти пълно единодушие на днешното заседание на Общинския съвет. Съветниците решиха в пет категории в системата на предучилищното и училищното образование да има по двама носители на наградата.

 

 

Носителят на Голяма награда „Варна” за високи постижения и принос към българската и световна фотография Гаро Кешишян сподели, че се чувства развълнуван по време на награждаването. „През целия си съзнателен живот съм се стремил да съхраня паметта и красотата на нашия град. Нека запазим Варна толкова красива, колкото е, за да не я гледаме после само на снимки“ – бе откровеното послание на големия творец.

 

Развълнувана бе при награждаването и диригентът на Хора на варненските момчета и младежи при Хорова школа „Проф. Марин Чонев“ Дарина Кроснева – Стаменова. Официалната церемония бе открита с две песни на гласовитите ѝ момчета. Тази ходина хорът ще отбележи 50-годишен юбилей.

 

Светъл празник на българската култура пожела призьорът в областта на литературата Ангел Христов Дюлгеров, който бе награден за постижения като литературен критик с многобройни публикации в централния и местния печат.

 

В областта на изобразителните изкуства наградата бе връчена на Школа по изкуства за деца и младежи в неравностойно положение „Дедал” с ръководител Дарин Димчев Сотиров – за уникалните проекти и дръзновените идеи на младите таланти, школата се е превърнала в един от символите на младежкото творчество в град Варна. Колоритният Дарин Сотиров сподели, че наградата е много задължаваща, както и това, че е довел на сцената малките си колеги художници за генерална репетиция, защото смята с тях да вземе и Голямата награда „Варна“. „Творците водят света напред – каза художникът. Тяхната нежност и любов ще спасят света. Вярвайте ми, всичко ще бъде наред!“ – заключи творецът.

 

Екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” – ТМПЦ – Варна, който взе награда  за постановъчен екип, изпълнители и актьорски състав за постановката „Драконът“ от Евгений Шварц пожела на всички творци да сбъдват мечтите си и да творят.

 

Актрисата Веселина Михалкова, която бе отличена за блестящо изпълнение в премиерните постановки „Магьосническо езеро“ по А. П. Чехов и „Телефонът на мъртвеца“ от Сара Раул в ролите на Аркадина и г-жа Готлиб отправи послание към всички присъстващи: „Ходете на театър! В това има огромен смисъл“.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Малта и Азербайджан победиха в „Откритие 2019“

Коментари

Новини Варна