IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
16:31 | 3 юни 2019
Обновен: 08:43 | 25 април 2024

20 чуждестранни творци от 13 страни идват за МТФ „Варненско лято“

Предстои отбелязването на годишнини, открити и закрити арт предизвикателства

По материала работи: Слав Велев
20 чуждестранни творци от 13 страни идват за МТФ „Варненско лято“

20 чуждестранни творци от 13 страни идват за МТФ „Варненско лято“, каза по време на среща с журналисти проф. Николай Йорданов, директор на фондация ВИАФЕСТ. Част от тях са селекционери на международния фестивал и критици от Китай, Чехия, Франция, Латвия, Литва, Северна Македония, Румъния, Словакия, Великобритания и САЩ. С особено внимание бе представен предстоящия спектакъл „Дивата патица“, чийто екип разказа трудностите около изнасянето на постановката извън пределите на Народния театър „Иван Вазов“, за сцените и кулисите, на които е подготвен. Ще го гледаме във Варна на Сцена филиал на Драматичния театър на 3 юни   от 18:00 ч. Участват: Иван Бърнев, Ана Пападопулу, Елена Телбис, Валентин Ганев, Цветан Алексиев, Сава Драгунчев, Валентин Балабанов, Илиана Коджабашева, Васил Илиев

 

Крис Шарков се утвърди като силно присъствие в съвременния български театър. „Дивата патица” е третата пиеса на един от най-значимите модерни европейски  драматурзи Хенрик Ибсен, който той поставя на сцената, като пренася сюжета от края на 19. век в съвременен контекст.  Завръщане от чужбина разкрива неподозирани семейни тайни зад очевидно щастливия и успешен живот на две семейства от три поколения. Грегерш Верле настоява да преследва и да разкрие абсолютната истина. Но това води до катастрофални резултати. Какво е мястото на истината в общество, обсебено от вездесъщността на образите? Силен и запомнящ се спектакъл с ярки актьорски изпълнения. Награда „Икар“ 2019 за сценография (Никола Тороманов). Номинация за наградата „Икар“ 2019 за режисура и за водеща женска роля (Ана Пападопулу). Със субтитри на английски език.

 

Акцент в пресконференцията бе и концертът на Иво Димчев на 4 юни от 21:30 ч. на сцената на Археологически музей – Варна. Нови песни, нови аранжименти с  Димитър Горчаков (пиано), Васил Хаджигрудев (бас). Иво Димчев се завръща във Варна с нов концерт с песни, създадени през цялата му кариера като хореограф и изпълнител, както и от новия му музикален репертоар. Иво Димчев е пърформанс артист, който използва в авторските си представления  актьорска игра, хореография, музика, пеене, но най-вече метаморфозите на своето тяло като манифест на сценична свобода. Всички тези изразни средства допринасят за изключителното богатство на неговото сценично присъствие и въздействие. От няколко години Иво Димчев се изявява активно със самостоятелни музикални концерти на авторските му песни. Изпълненията му са белязани от интензивна емоционалност и множество техники и обитават широкия спектър между автобиография и фикция, реалност и сюрреализъм.

 

Само след броени дни, на 6 юни от 18:00 ч. и на 7 юни  от 20:00 ч. предстои да видим спектакъла „Пияните“ на Малък градски театър „Зад канала“. Всички герои в пиесата на Иван Вирипаев, един от интересните съвременни руски драматурзи, са пияни. Те са Директор на филмов фестивал, Красиво момиче, Рекламен мениджър и други добре поставени представители на съвременното общество. Но тук пиянството е концепция, метафора и състояние, в което всеки достига до парадоксално духовно откровение. Авторът изобретателно обединява метафизичната драма с комедия, която често граничи с абсурд. Режисьорът Явор Гърдев премахва от пиесата на всякаква буквалност и с енергичен и ярък актьорски ансамбъл създава запомнящ се образ на хора, които отчаяно се стремят да достигнат до същността на своето съществуване. Награда „Икар“ 2018 за най-добро представление. Награда „Икар“ 2018 за сценография. Със субтитри на английски език.

 

На 7 юни от 10:30 ч. ще бъде отбелязана една знакова годишнина - 30 години театрална работилница „Сфумато“. Модератор ще бъде Камелия Николова, панелисти Константин Илиев, Анна Топалджикова, Венета Дойчева, Явор Гърдев, Николай Йорданов, с участието на основателите на Театрална работилница „Сфумато“ Маргарита Младенова и Иван Добчев. По повод 30-годишния юбилей на театралната работилница, станала една от емблемите на новия театър на прехода, участници и гости на фестивала дискутират нейния принос към българската сцена. Какво е СФУМАТО – естетическа платформа, работен метод, креативно пространство? Рефлексии и дебат върху миналото и настоящето на театралната лаборатория.

Ели Маринова

Снимки авторът

 

"Опит за летене" на Народния театър и тази вечер в МТФ

С разнообразие и много звезди идва 27-ят МТФ "Варненско лято"

Коментари

Новини Варна