IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
15:03 | 3 юни 2019
Обновен: 09:57 | 25 април 2024

500 танцьори премериха сили в национален конкурс във Варна

Децата на България си дадоха среща, за да демонстрират любовта си към танца и усета към сюжета

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

Над 500 участници  премериха талант и хореографска фантазия в националния детско-юношески конкурс "Танцуваща планета", който се проведе във Варна на 1 юни. Организатор е читалище "Христо Ботев 1928" в сътрудничество с един от големите търговски центрове в морската столица. Участваха над 50 състава от 9 града – Варна, Бургас, Търговище, Разград, Попово, Нови пазар, Добрич, Белослав и Провадия. Децата и юношите бяха разделени в 3 възрастови категории – до 8 години, от 9 до 12 и от 13 до 16 и премериха умения в класически, съвременни и характерни танци. Всички те получиха грамота и талон за безплатен сладолед. Журито с председател проф. д-р Анелия Янева и членове Бисер Деянов и Кремена Антонова разпределиха между победителите награден фонд от 4200 лева.

 

Балет „Вега” от Търговище с главен художествен ръководител Марианна Савова и помощник ръководител Милена Иванова, бе най-добре представилият се състав. Формацията завоюва призови позиции и се завърна с финансови награди, грамоти и плакети за своите изпълнения. Танцовата надпревара бе една от малкото в страната, където наградите са финансови.

 

Направиха впечатление варненските малки балерини от формация „Flash dance” с оригинални костюми в танците „Пролетни цветя“ и „Снежинки“. „Цветята“ грабнаха втора награда в раздел класически танц заради синхрона, хореографията и балетната постановка на малките балеринки, чиято възраст започва от 5 години и се заключва до 12. Хореографът Дария Аврамова е автор на всички костюми като всяко едно от децата имаше отделно облекло и аксесоари, съобразно вида на цветето, което изпълнява.

 

Професионалистите за фестивала:

 

Кирил Аспарухов – шоумен и танцьор:

 „Това бе фестивал, в който танцуващите на България си дадоха среща, за да демонстрират любовта си към танца и усета към сюжета. Станахме свидетели на неподозирано ефектни костюми, великолепни хореографски решения и елементи на художествената и спортна гимнастика, където умело хармонират модерните танци с класическия балет. По отношение на приемствеността във формациите мога да кажа, че танци, които съм наблюдавал в минали години вече заживяват в нов прочит. Определено най-добри бяха балетните формации от Търговище „Вега“ и от Варна „Мелади“ и „Елемент“.

 

Към тези изпълнения се усещаше 100%-то родителско отношение и участие. Майки и бащи изгаряха с участията на своите деца, вълнуваха се с тях и раздаваха щедри аплодисменти. Никой от участниците не „отбиваше номер“ в този фестивал. Радвам се, че наблюдавам надграждане, ето защо Варна ще продължава да бъде столица на тези танци. Жалкото е, че осезателно липсва момчешкото присъствие. Единици бяха момчетата-участници. Ще дам като пример спортните танци – там, където артистите танцуват по двойки, характерите са много по-силни“.

 

Елена Кирова, водещ и танцьор

Своите препоръки към хореографи и участници отправи водещата на конкурса Елена Кирова, която е дългогодишен танцьор и участник в международни състезания. „Направи ми впечатление, че хореографите търсят ефект в музиката и един-два по-силни елементи. В много от участниците ми липсваха основни неща като добра поддръжка, стойка на танцьорите, позиция на стъпалата, синхрона и баланса. Има твърде много съвременни танци и съвсем малко – класически и характерни. Според мен всеки един модерен балетист трябва да е тръгнал от школата на класическия балет, за да се научи да се държи на сцената като професионалист“.

След толкова много подарена красота и финес, всеки зрител си тръгна от конкурса емоционално зареден и поне на педя от земята.

ЕЛИ МАРИНОВА

СНИМКИ АВТОРЪТ

 

 

Награди от Община Варна за трима големи български актьори

Коментари

Новини Варна