IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
14:17 | 9 юни 2019
Обновен: 20:21 | 14 април 2024

Дон Кихот и „Чайка“ оживяват в интересни прочити за финала на „Варненско лято“

Вижте последните фестивални представления

По материала работи: Слав Велев
Дон Кихот и „Чайка“ оживяват в интересни прочити за финала на „Варненско лято“

Едва ли са преяли с духовна храна любителите на театралното изкуство.  За тях припомняме, че 27-ият Международният театрален фестивал „Варненско лято“ е към края си. Какво предстои да видим от програмата в следващите няколко дни?

 

Като част от основната програма  на българска селекция на Основна сцена на Драматичен театър на 10 юни  от 19:30 ч. и на  11 юни от 19:00 ч. ще се играе спектакълът „ЗА КАКВО ВИ Е ДОН КИХОТ?“. По мотиви от романа „Дон Кихот де Ла Манча“ на Сервантес, участват Калин Сърменов, Герасим Георгиев-Геро, Александра Сърчаджиева, Мартина Вачкова, Боян Арсов, Екатерина Георгиева, Красимир Куцупаров, Константин Икономов, Мартин Каров, Мирослава Върбанова, Кирил Бояджиев, Пламен Великов/Явор Борисов и студенти от Театрален колеж „Любен Гройс“.

 

Дон Кихот е на върха на славата си на „най-велик, най-доблестен, непобедим и прочут рицар на печалния образ. Следван от поизтощения и по своему верен оръженосец Санчо, героят от Ла Манча попада във владенията на Марсела. Запознанството с изкусителната херцогиня е началото на най-опасното от приключенията, с които Дон Кихот се е сблъсквал… „За какво ви е Дон Кихот?“ е съвременен поглед върху безсмъртната творба на Мигел де Сервантес. Спектакълът не преразказва за приключенията на храбрия рицар от Ла Манча и неговия верен оръженосец Санчо Панса, а представя по-скоро романтично-поетична версия на емблематичните герои, пресъздадени на сцената от едни от най-популярните комедийни актьори. Номинация за „Икар“ 2019 за поддържаща мъжка роля (Герасим Георгиев-Геро)

 

=

 

В Паралелната програма предстои да видим СТАРИ ВРЕМЕНА на сцената на Държавен куклен театър – Варна на 10 юни от 20:00 ч. и на 11 юни от 18:00 ч. Спектакълът е на Сатиричния театър, с участието на Димитър Баненкин, Албена Павлова и Ана Вълчанова.

 

Нобеловият лауреат за литература Харолд Пинтър пише „Стари времена” като пиеса за капризите на паметта, които правят неуловимото минало настоящ съперник. То става повод за развихряне на напрегнати битки с чувствата, стигащи до емоционални „изригвания”, ловко овладени от опитните актьори. Борбата за сила и контрол е от най-стихиен вид, а оръжията са секс и слово, намеци, смущение, неудобство, осуетяване на планове… Няма ясна граница между истина и лъжа, между реалност и нереалност. Спектакъл, който привлича с взирането си страни от човешката природа, които могат да изглеждат едновременно заплашителни, необясними и енигматични.

 

=

 

Също като част от паралелната програма, в Градската художествена галерия „Борис Георгиев” на 10 юни от 18:00 ч. ще гледаме АПАРТ на Театър Азарян - документален спектакъл по разкази и интервюта от сборника „Артисти със сребро в косите“.

Шест млади артисти влизат в образите и разказват истории на едни от най-изявените български творци от театъра и киното – Наум Шопов, Крикор Азарян, Стефан Илиев, Ицхак Финци, Гинка Станчева, Емилия Радева, Жоржета Чакърова, Георги Велчовски, Гергана Кофарджиева и др.

 

 

=

 

В основната програма като част от Международната селекция на Сцена филиал на Драматичния театър на 11 юни от 19:30 ч. ще видим ЧАЙКА на Македонския народен театър – Скопие, Северна Македония. Класическата Чехова пиеса оживява в нов прочит на младата режисьорка Нина Николич. „Чайка“ на знаменития руски драматург А. П. Чехов е първата от неговите пиеси, превърнали се в канон на модерната драма и променили завинаги законите на театъра. Стремежът за революция в изкуството и живеене по собствени правила са и основните теми в тази всъщност трагична история, парадоксално определена от автора ѝ като комедия. В нея се преплитат съдбите на известния писател Борис Тригорин, романтичната Нина Заречная, намиращата се в залеза на своята кариера актриса Ирина Аркадина и нейния син-бунтар с амбиции в театъра Константин Треплев. И все пак неизменно се появява въпросът защо отново Чехов и какво е неговото значение днес? За младата надежда на македонския театър Нина Николич отговорът е ясен: „Ще престанем да си задаваме този въпрос, докато най-накрая не осъзнаем, че пиесите на Чехов са живот – чист, жесток, концентриран живот, който се случва навсякъде, на всички езици и във всеки момент.“ Нейната постановка с всеотдайните и чувствителни актьори от Народния театър в Скопие го доказва.

Със субтитри на български и английски език.

 

Над 3 000 филма в селекцията на 18-ия фестивал на червенокръстките и здравни филми

 

 

Коментари

Новини Варна