IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Култура
14:33 | 14 юни 2019
Обновен: 07:30 | 25 април 2024

Откриха Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми във Варна (СНИМКИ)

В тазгодишното издание участват над 3200 филма от повече от 120 държави

По материала работи: Слав Велев
Откриха Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми във Варна (СНИМКИ)

 

С официална церемония и в препълнена зала 1 на Фестивалния и конгресен център за 18-ти път беше открит Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми. Председателят на БЧК акад. Христо Григоров определи фестивала като проява със световно значение, на която хората произвеждат добра новина.

 

„Тези филми носят в себе си един заряд, който са го имали нашите баби и дядовци, а той е да бъдем добри, да бъдем милосърдни, да подаваме ръка на хората в нужда. Аз се радвам, че всички сме заедно отново и с Божия помощ ще продължим напред“, каза председател на БЧК акад. Христо Григоров.

 

 „Доволен съм, че има много актьори от България – над 100 души, вярвам, че публиката ще бъде вътре. Удоволствието е да чуеш ръкоплясканията на публиката“, каза Илия Раев – председател на Областното ръководство на БЧК-Варна.

 

В тазгодишното издание на фестивала участват над 3200 филма от повече от 120 държави. Художественият директор на проявата проф. Божидар Манов определя програмата като добър баланс между игрални и документални филми.

 

„В игралната категория има и пълнометражни и късометражни, документалните са изключително актуални, засягат съвременни, важни проблеми на човечеството. Има няколко национални премиери, които тръгват в България именно от тук, от нашия фестивал и същевременно в баланса със специализираната програма от медицински и червенокръстки филми се постига този баланс, който всяка селекция е задължена да направи“, сподели проф. Божидар Манов – художествен директор на фестивала.

 

 

Патрон на 18-ото издание на фестивала е вицепрезидентът Илияна Йотова. Поздравление беше прочетено от името на Франческо Рока – президент на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец. Успех на участниците в конкурсната програма пожела и кметът на Варна Иван Портних. Филмовата програма беше открита с прожекцията на документалната творба „Папа Франциск: Човек на думата си“. Фестивалът ще продължи до 17 юни.

 

 

 

ЕЛЕНА КИРОВА

Снимки: ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна