IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
12:03 | 17 юни 2019
Обновен: 08:32 | 15 април 2024

212 ансамбъла от цял свят танцуват, свирят и пеят във Варна (СНИМКИ)

Започна Балкан фолк фест 2019, чакат ни 27 безплатни концерта

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

212 ансамбъла от цял свят дойдоха във Варна, за да премерят своя талант в 25-то издание на Балкан фолк фест 2019, каза за медийна група Черно море организаторът Душан Милкович. Началото на фестивала поставиха вчера в зала 1 на Фестивалния и конгресен център първите 15 ансамбъла. Форумът има за цел да даде шанс на творците да пеят, свирят и танцуват свободно, както и да покажат наученото пред своите колеги. Освен от цяла Европа, има участници от Индия, Израел и страни от цял свят. Варна е домакин на форума за 5-та година. Фестивалът е гостувал досега в Китен, Приморско, Царево,  Унгария, Гърция и Сърбия. Освен фолклорни състави, по варненските сцени ще се изявят мажоретки, духови оркестри, певчески и модерни групи. Най-възрастният участник е на 87 години. Има само 8 професионални състава, останалите са самодейни.

 

Предстоят 27 безплатни концерта, представящи фолклорна магия от музика, песни и танци на 212 ансамбъла от 14 държави. В концерта в неделя участваха осем български ансамбъла, сред които два модерни балета от Варна – Вито денс и Flash dance, които получиха грамоти и плакет за участията си. Представиха се два ансамбъла от Украйна, два от Босна и Херцеговина, и по един от Полша и Сърбия. До края на месеца следват концертите на 22, 26, 30 юни. Всички концерти са с вход свободен и ще бъдат в зала 1 на Фестивален и конгресен център – Варна.

 

Датите за Фестивален и конгресен център са:

16, 22, 26, 30 ЮНИ

3, 7, 10, 12, 14, 17, 21, 25, 28, 31 ЮЛИ

4, 7, 11, 15, 18, 21 АВГУСТ

Зала 1 на ФКЦ – 18:00 часа – вход свободен

– 20 концерта в ЗАЛА 1 НА ФКЦ-ВАРНА /фолклор, хорове, духови оркестри, танци, мажоретки и певци/

– 12 концерта на български фолклорни певчески групи в зала “BALKANIKA TRADITION CENTER” в жк “Чайка”

– 4 концерта на открито

 

Как протече първият фестивален ден?

Зад кулисите на Фестивалния комплекс от  ранния следобед в неделя цареше оживление, преплиташе се славянска реч и притичваха въодушевени деца. Пъстри автентични костюми и аксесоари, бягащи деца, стегнати ръководители и глъч показваха нещо почти неуловимо – фестивалният дух на морска Варна вече е в апогея си. Този форум от една страна идва като допълнение на започналите още от пролетта фестивални дни. А от друга – идеята му за благотворителност е още една причина да посетим концертите му. Освен притесненията и вълненията на малките участници, трогателна бе радостта на възрастни дами, дошли от малки градчета и села на България, за които аплодисментите във ФКЦ ще останат да им пазят топлина и вълнение за дълго.

 

Ансамблите участват с до 15 минути  програма  на  всеки  концерт,  по предварително  одобрен  от организаторите и партньорите график.  Официалната фестивална програма има отворен характер, няма такси за участие,  входът за концертите е безплатен или 100% за хуманитарни цели.  Възрастта на участниците е от 7 до 77 години. Душан Милкович пожела успех и настроение на всички участници, а на варненци и гостите на града – незабравими моменти във фестивалните дни.

Ели Маринова

Снимки авторът

Коментари

Новини Варна