IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Култура
13:36 | 17 юни 2019
Обновен: 17:33 | 24 април 2024

Педро Алмодовар с почетен „Златен лъв“ във Венеция

Решението е взето по предложение на фестивалния директор Алберто Барбера

По материала работи: Деян Михайлов
Педро Алмодовар с почетен „Златен лъв“ във Венеция

Един от най-прочутите испански режисьори ще бъде почетен на предстоящия кинофестивал във Венеция, който тази година ще се проведе от 28 август до 7 септември. Педро Алмодовар ще получи „Златен лъв“ за своя принос към развитието на седмото изкуство.

Решението е взето по предложение на фестивалния директор Алберто Барбера. Самият Алмодовар сподели в свое изявление, че е много развълнуван от наградата.

„Имам своите прекрасни спомени от фестивала във Венеция. Тук беше моят международен дебют с филма „Dark Habits“ през 1983 г. Това беше първият път, когато мой филм се показваше извън Испания и беше невероятно преживяване за мен. Така се чувствах и при представянето тук на „Жени на ръба на нервна криза“ през 1988 г.“, казва Алмодовар. Той допълва, че много благодари за „Златния лъв“ и допълва, че той ще стане новия му домашен любимец, заедно с неговите две котки.

От своя страна Барбера възхвалява Алмодовар за неговите многостранно, противоречиво и провокативно представяне на Испания от времето след режима на Франко. „Темите за греха, желанието и идентичността са застъпени в неговите филми, които той изпълва с разяждащ хумор и украсява с визуално великолепие. Преди всичко Алмодовар създава невероятно оригинални женски образи, благодарение на емоционалното съпричастие към тях, което му позволява да представи тяхната сила, емоционално богатство и неизбежните слабости с рядка и затрогваща автентичност“, допълва той.

Големият пробив на Алмодовар е с „Жени на ръба на нервна криза“ преди малко повече от 30 години. За своя шедьовър от 1999 г. „Всичко за майка ми“ той печели „Оскар“ за чуждоезичен филм. Още една статуетка на Американската кино академия му носи „Говори с нея“, този път за оригинален сценарий. Най-новият му филм „Болка и величие“ бе представен през миналия месец на фестивала в Кан и донесе на Антонио Бандерас награда за най-добър актьор.

Cinefish.bg

Коментари

Новини Варна