IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Култура
09:54 | 17 юни 2019
Обновен: 13:18 | 24 април 2024

Пучини в ХХ Музикална академия в Летния театър днес

Предпоследното заглавие в афиша е с посока Италия

По материала работи: Слав Велев
Пучини в ХХ Музикална академия в Летния театър днес

Юбилейното ХХ издание на музикалната академия на продуцентската компания „Варна интернешънъл” продължава да интригува варненската публика с класически шедьоври от световния оперен репертоар. Предпоследното заглавие в концертния афиш е с посока Италия и един от нейните гениални оперни композитори – Джакомо Пучини (1858–1924). Неговата музика ще оглася Морската градина от сцената на Летния театър в три поредни вечери – 19, 20 и 21 юни, а младите оперни таланти, участници в майсторските класове на Академията ще се превъплътят в две едноактни опери на изключителния италиански майстор. Изборът на елитния преподавателски екип и на организаторите Калин Чонев и съпругата му Шарон се е спрял на комичната опера „Джани Скики” и сантименталната „Сестра Анджелика” из оперния триптих на композитора.

 

Диригент на спектаклите е маестро Грегъри Бухалтер от „Метрополитън опера” в Ню Йорк, артистичен директор и диригент на оперния театър във Феърбанкс, щата Аляска и на „Опера камерата” във Вашингтон, музикален директор на операта в Лас Вегас, щата Невада. Маестрото има блестящ постановъчен екип: режисьор е Дейл Морхаус, доцент по оперно пеене в Университета на Мисури, Канзас Сити; диригент на хора – Джейсън Дънджи, директор на хоровите дейности в университета „Клафлин“ на окръг Оринджбърг, Южна Каролина; Иван Карев е сценограф, а костюмите са изработени от Весела Статкова. В главните роли очакваме Черил Уорфийлд, Шарлот Детрик и Маари Ернитс (сестра Анджелика); Джонатан Стинсън и Хосе Мигел Сасин (Джани Скики); Мариза Анастасиадес, Бека Блай и Джулиана Галети (Лаурета); Джони Фелдър и Такаюки Комагата (Ринучо).

 

Джакомо Пучини завещава на света безсмъртни съчинения, чийто огромен успех продължава и до наши дни. Привличащо в композиторския му стил се оказва мелодичната, емоционална и наситена с дълбока човечност изразност, съчетана с ярка театралност, реалистичната приземеност, колоритния хармоничен език и драматургичния талант.

 

На 14 декември 1918 г. в нюйоркската „Метрополитън опера” за пръв път се представя забележителният „Триптих“ – мрачната веристка драма „Мантията“ по драмата на французина Голд; лиричната опера мистерия с религиозен сюжет „Сестра Анджелика“, по текст на Джоакино Форцано, и ярката, искряща от веселие и хумор „Джани Скики“ по ХХХ песен от „Божествената комедия“ на Данте. И трите произведения са едноактни и са замислени да се изпълняват наведнъж в една вечер. Освен това идеята на този оперен триптих отговаря на концепцията на Пучини за музикалния театър – „да поразява“, „да трогва“ и „да развлича“.

 

Четете още: Откриха Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми във Варна (СНИМКИ)

Коментари

Новини Варна