IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
16:21 | 18 юни 2019
Обновен: 18:33 | 25 април 2024

Варненски филм с наградата на кмета на Фестивала на червенокръстките и здравни филми

"Концерт за кларинет и оркестър" бе награден в категорията игрални филми

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

„Тази вечер никой няма да умре“, защото любовта е наоколо. Това настръхващо усещане те завладява и прегръща още с доглеждането на варненския късометражен игрален филм "Концерт за кларинет и оркестър". Пет минутната лента взе специална награда на кмета на Варна на 18-ото издание на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми, който приключи в неделя. Това е първият филм за оператора и тонрежисьора Иван Алексиев. „С режисьора Максим Желев сме приятели, разказва Иван. Отдавна обмисляхме идеята да направим филм по разказите на Людмил Станев. Докато накрая ни грабна текста му за лекарската гледна точка на човека, който приема спешен случай след инсулт“. За Максим това е втори режисьорски труд. Екипът е изцяло варненски. В главната роля на болния е известният актьор Михаил Мутафов, гласът е на Симеон Лютаков, а лекарят се изпълнява от самия автор – Людмил Станев.

 

Операторът Иван Алексиев завършва изобразително изкуства във варненската Хуманитарна гимназия и още тогава се запалва по визуалните изкуства. По-късно в Колежа по анимация в София научава техники, които и днес използва в творческите си решения.  От две години започва да снима, но с видеомонтаж се занимава отдавна. Работи като ефирен оператор във варненската  телевизия „Черно море“. Негово истинско вдъхновение са филмите и стила на Куентин Тарантино. Харесва по-скоро американското, отколкото европейското кино, но филми с накъртващи ефекти не биха го накарали да влезе в кино залата. „Не бих изгледал например „Междузвездни войни“ или „Властелинът на пръстените“.  Последната лента, която ме прикова да я изгледам с удоволствие бе „Джанго без окови“.

 

Докато се радвам на ентусиазма и успеха му, го питам дали на екипа му се е усладила победата и дали имат следваща идея. Разбирам, че още след връчването на наградата, вече са прехвърчали първите плахи изречения за следващия проект. Така, както хвърчащите снежинки в техния смел варненски филм им донесоха успех на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми.

 

Пожелаваме им още много смели идеи и награди по нашите и чужди киноекрани!

 

 

Бразилският филм "Твой ред е" взе голямата награда на 18-ото издание на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Победителите на фестивала бяха обявени на специална церемония във Фестивалния и конгресен център в града, където присъстваха и много от режисьорите на наградените ленти, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна.

 

Специалната награда на председателя на БЧК бе представена от актьора и член на журито Велислав Павлов. Наградата отиде при румънския филм "Равенство". Наградата за най-добър филм в категорията на червнокръстките филми бе връчена от актрисата Виолета Тончева.  Специален диплом получиха и доброволците от Областния съвет на БЧК във Варна за своя филм "Вдъхновение".

 

Специалната награда на ректора на Медицински университет - Варна получи лентата "Смърт с достойнство", а приза за най-добър филм в тази категория отиде при "Лицата на Лафора", заснет в Босна и Херцеговина. В категорията документални филми, продукцията, която е впечатлила журито и открадна специалната награда, е бразилската продукция "4 билета никога вече". Отличена в категорията най-добър документален късометражен филм е лентата "Животът започва на 90", която разказва за най-възрастния гмуркач в света. Наградата за най-добър пълнометражен документален филм отиде при "Невидимият меч" на италианският режисьор Максимилиано Кокоза.

 

Наградата за най-добър късометражен игрален филм получи лентата "Салам" от САЩ. В категория най-добър пълнометражен филм бе отличена продукцията "Граница на дъжда", който журито определи като един топъл и човешки филм, заснет с много нежност.  Наградата за най-добър сценарии отиде при френско-турската продукция "Топрак". Наградата за най-добра режисура спечели лентата "3100: Бягане и себенадминаване“.  Филмът със специална наградата на  журито  "Началото е край".

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Над 3 000 филма в селекцията на 18-ия фестивал на червенокръстките и здравни филми

Коментари

Новини Варна