Представят във Варна книга с награда за литературен дебют „Южна Пролет“
Авторът Ангел Иванов ще разкаже за „Техническа проверка“ на 20 юни
Публикувана: 19 Jun 2019 | 11:29

Най-престижната награда за литературен дебют в България – „Южна Пролет“ получи  сборникът с разкази на Ангел Иванов „Техническа проверка“. Книгата ще бъде представена на варненските читатели на 20 юни, четвъртък. Авторът споделя, че е влязъл в серия от признания, защото освен книгата му, неговият текст «Добрият християнин» е спечелил националния приз „Рашко Сугарев“ за публикуван къс разказ.

 

В представянето ще участват, освен автора, актрисата  Ина Добрева и писателят Людмил Станев. В "Техническа проверка" са събрани истории за пътя към Пътя, или за крачещия между физическото и духовното човек. Името на книгата е заглавието на първия програмен свръхкъс текст в нея, в който се разказва за един мъж, който се завръща на старото си работно място чрез измама. Оказва се, че години наред той е извършвал техническата проверка на сирените, които при нужда предупреждават населението за тревога от бедствия, аварии, въздушни атаки и т.н. Сега обаче, в деня, в който уж само технически се проверява изправността на машините и технологията, той ще изкрещи на града и света – urbi et orbi - последната спасителна истина за Човечеството.

 

Ангел Иванов е роден в Габрово през 1988 г. Възпитаник е на Националната Априловска гимназия – първото новобългарско светско училище от 1835 г., чието Източно крило е построено от неговия пра-пра-прадядо Уста Продан Колев. Преминава през всички детско-юношески формации на местния футболен отбор „Янтра“. Завършва „Журналистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“, където е един от създателите на студентското радио „Реакция“. Работил е като надничар в завод за метали, гардеробиер в НДК, рецепционист в хижа, пазач в склад за топло- и хидроизолации в ЖК „Люлин“ 3 и копирайтър на свободна практика. Бил е телевизионен сценарист в „Ку-Ку Презареждане“, „Господари на Ефира“ и други предавания. Пише в различни печатни и онлайн медии, сред които списание „Джамборе“, сп. „Мениджър“, Webcafe, Actualno, КлинКлин, портал Православие.бг, Кинематограф.бг и др. През лятото на 2013 г. сам извървява пеша цялото родно черноморско крайбрежие – от Дуранкулак до Резово – или близо 400 км за 12 дни. Пътувал е на автостоп из България, Балканите, Европа и Азия. Бил е пилигрим из Светите земи и Света гора Атон. Сборникът с разкази “Техническа проверка“ е неговата дебютна книга, която съдържа текстове, писани през последните 12 години.

 

Любими арии и песни на открито за Деня на музиката

Коментари ( 0 )