IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Култура
12:31 | 24 юни 2019
Обновен: 12:33 | 25 март 2024

Симпозиум събира учени, композитори и изпълнители на ММФ

Форумът ще се проведе във Варна за първи път на от 27 до 29 юни

По материала работи: Слав Велев
Симпозиум събира учени, композитори и изпълнители на ММФ

За пръв път в своята история най-дълголетният български фестивал - Международният музикален фестивал „Варненско лято“, организира Научен симпозиум, в който ще обменят идеи музиковеди, композитори и млади изпълнители. Симпозиумът ще се проведе от 27 до 29 юни в Градската художествена галерия на Варна, а програмата му ще изненада с включванията на тематични музикални моменти сред научните доклади и с три вълнуващи концертни вечери.

 

„Уникалното в този симпозиум е, че съчетава науката с първите изпълнения на нови творби – посочва артистичният директор на фестивала проф. Марио Хосен – инициатор на симпозиума. - В неговите рамки 9 произведения, създадени от автори от Испания, България, Италия, Австрия, ще имат своите световни премиери във Варна. В този форум ние даваме възможност на млади музиканти за пръв път да се качат на голямата сцена. Така се получава симбиоза между музикознанието, композиторите и младите изпълнители - става жива среща на поколенията в музиката. Интересно е, че толкова млади хора откликнаха на идеята ни и се радвам, че ще ги видим във Варна.“

 

Темата на първия ден от Симпозиума, 27 юни, е „Виртуозността между намерението на композитора и музикалната реализация“ и във фокуса й са Й. С. Бах и Барокът . Модератор е проф. д-р Райнер Бишоф - световноизвестен съвременен композитор, автор на философски студии, водещ мениджър в областта на музиката. Проф. Бишоф ще постави основните проблеми на виртуозността през епохата на Барока, свързани с творчеството на Бах. Другият чуждестранен лектор в първия ден на симпозиума е проф.  д-р Хартмут Кронес, който ще говори за Бах и виртуозността. С доклади ще се включат и българските учени проф.  д-р Ангелина Петрова с темата „Виртуозност, клавирен език, поетика на истината – вируозното пиано при Булез и Щокхаузен“ и Иван Янакиев, чийто доклад е за теорията на афектите. В работата на симпозиума ще се включи и специалният гост на фестивала Саймън Мънди - съветник на Европейската асоциация на фестивалите, културно- политически съветник на Европейската комисия и ЮНЕСКО, поет, писател, публицист, директор на водещи европейски барокови фестивали.

 

Дневната музикалната програма на първия ден от Симпозиума включва Й. С. Бах - Италиански концерт BWV 971 със солист Борис Петков, пиано, произведението на Райнер Бишоф Erbarme dich (Siciliano по Матеус пасион на Й. С. Бах) със солист Луиза Село, флейта и Й. С. Бах - Прелюд и фуга сол диез минор BWV 863 от I том на „Добре темперирано пиано” със солист Никола Бурдонкл, пиано.

 

Вторият ден на  Симпозиума, 28 юни, е посветен на Паганини и италианския романтизъм. Модератор е д-р Данило Префумо, който ще изнесе лекцията „Митът за Паганини“, другите лектори са проф.  д-р Марио Хосен с доклад на тема „Изследване на цялостното творчество за цигулка и оркестър на Николо Паганини за издателство Доблингер Виена“ и  д-р Мариятереза Делабора  с доклада „Композицията за Паганини: гениален work in progress“

 

Дневната музикална програма на 28 юни е съставена от 12 капричи на Паганини, а солисти са младите, но вече лауреати на международни конкурси, български цигулари Александър Зайранов, Зорница Иларионова, Кай Орлинов, Виктор Василев, Лора Маркова, Виктория Маринова, Боряна Желева.

 

Третият ден на Симпозиума, 29 юни, е на тема "Емоцията на съвременната музика". Модератор е Лусиано Гонзалес Сармиенто. Другите лектори са д-р Томас Марко и проф. д. изк. Кристина Япова.

 

Дневната музикална програма изобилства със световни премиери – 4 творби на съвременни композитори ще прозвучат за пръв път във Варна: Густаво Диаз-Херез (1970) - Metaludio (Book IV) I. Eigengrau (2019), Давид дел Пуерто (1964) -  Preludio nervoso (2017), Хосе Луис Турина (1952) - Preludio de Lindaraja (2017) със солист Луис Гонзалез Лядо, пиано. Световна премиера ще има и произведението на българския композитор Георги Арнаудов  “Червените свитъци" - тиха музика за пиано и недоловим полъх от въздух“  със солист Анжела Тодорова, пиано.

 

Началният час на трите работни дни на симпозиума е 10:00. Входът е свободен, необходима е регистрация. Вечерната фестивална програма в дните от 27 до 29 юни също е тематично обвързана с научния симпозиум.

 

Виенска звезда открива ММФ „Варненско лято“

Коментари

Новини Варна