IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
16:28 | 26 юни 2019
Обновен: 01:10 | 22 март 2024

От родната драма, до световните музикални шедьоври - идва 17 театър Римски терми

Какво да очакваме от откритата юлска сцена на Варна

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

ЕЛИ МАРИНОВА

Задава се XVII театър Римски терми – Варна 2019. От  2 до 25 юли варненци и гостите на града ще преживеят вълнуващи театрални и музикални спектакли под откритото небе на сакралната сцена  сред Римските терми. Организатори са Община Варна, Регионален исторически музей Варна, Театрално-музикален продуцентски център. Преди зрителите да се  потопят в магията на представленията, ще могат да влязат и да разгледат термите с билета си половин час по-рано.

 

Началото ще постави премиерата на вазовия „Двубой“ на 2 юли от  21.00 ч. Следващото представяне в рамките на афиша е на 18 юли. „Харесвам чистотата и любовта, с която са пишели българските автори и драматурзи, сподели актьорът Стоян Радев Ге. К., който е  и постановчик. Затова ценя нашата литература оттогава. Когато за първи път прочетох „Под игото“, не го разбрах. Когато обаче прекарах първото си лято при баба на село и посегнах пак към тази книга, я оцених като „най-великият“ роман на света. Започнах да го разбирам. Авторите тогава са критикували народа си, града, селото си, хората изобщо, надсмивали са се над глупотевините с чувство за хумор, но с обич, без да ги нападат. По-скоро са болеели проблемите на времето си. В „Двубой“ ще видим драмата на млади интелигентни хора, които са безработни. Няма къде да употребят своя порив и креативност.

 

Дали те самите са виновни за своето положение или времето, в което живеят? За съжаление, това са и днешни проблеми. Проблемите за колебанията на младите хора, за спирачките им. Отчасти причините са това са, че ние не сме им постлали добре. Вазов пише за всичко това с обич, при това – спокойно, забавно, смешно. Дори нарича произведението си „глума“, което в превод е „шега“, „забава“. По времето когато пише пиесата, той е лишен от суетата и непременната тежина да се докаже, той вече е бил признат за голям писател“. Стоян Радев не пропусна да похвали новите попълнения на младите си колеги, които са влезли в състава на Драмата и „вече я теглят напред“.

 

Какво още ще видим в рамките на 17 театър Римски терми:

 

3, 14 юли, 21.00 ч. - MУЗИКАТА НА ИТАЛИЯ. Мултимедиен концерт със солистите на Държавна опера Варна Валерий Георгиев, Бойка Василева, Благовеста Статева, Вяра Железова, Свилен Николов и Деян Вачков. Сценарий и режисура Сребрина Соколова. Клавирен съпровод Жанета Бенун

 

5, 22 юли, 21.00 ч. - ИЗБОРЪТ НА МАРТА. Комедиен трилър по „Без резерви“ от Жорди Галсеран.

 

8 юли, 21.00 ч. – ПРЕМИЕРА - ДИДОНА И ЕНЕЙ. Опера от Хенри Пърсел.

 

9 юли, 21.00 ч. - ЗАСТРЕЛЯЙ ИДИОТИТЕ! Гастрол на ДТ Кърджали.

 

11 юли, 21.00 ч. -  МОНТАЖЪТ НА МОЯ ФИЛМ . Комедия по романа „Наръчник на оптимиста“ от Матю Куик.

 

12 юли, 21.00 ч. - "КОЙ Е ГОЛЕМАНОВ?" Мюзикъл от Георги Костов. Текст Иво Сиромахов.

 

13 юли, 21.00 ч. НЕПОПРАВИМО - Киомедия от Щефан Фьогел.

 

15 юли, 21.00

 ЙОАН, СИНЪТ НА АСЕН. Драматическа историческа хроника от Иван Митев.

 

19 юли, 21.00 ч. - БРАК ПО ПРИНУДА. Комедия по фарсове на Молиер.

 

21 юли, 21.00 ч. - МОЦАРТ ГАЛА.

 

23 юли, 21.00 ч. - БЕЛКАНТОВИТЕ ГЛАСОВЕ. Концерт на Андриана Йорданова – сопран, Валерий Георгиев – тенор и Пламен Димитров – баритон. На пианото Жанета Бенун. В програмата най-прочутите арии, дуети и терцети от „Риголето“, „Трубадур“, „Аида“,  „Бал с маски“ на Верди, „Норма“ на Белини; „Турандот“ на Пучини; „Кармен“ на Бизе, „Вилхем Тел“ и „Севилският бръснар“ на Росини др.

 

24 юли, 21.00 ч. - МОНТАЖЪТ НА МОЯ ФИЛМ. Комедия по романа „Наръчник на оптимиста“ от Матю Куик.

 

25 юли, 21.00 ч. - МАГИЯТА НА КИНОТО – ЕПИЗОД 3. Мултимедиен концерт с участието на вокална формация „Маджика“.

СНИМКИ АВТОРЪТ

Коментари

Новини Варна