IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
16:04 | 2 юли 2019
Обновен: 17:04 | 17 април 2024

В галерия „Грaфит“: Представихa акварелни творби на български автори (СНИМКИ)

Подбраните художници са изявени и извън страната, а много картините са били част от престижни международни изложби по света; някои са печелили отличия

По материала работи: Пламен Янков
В галерия „Грaфит“:  Представихa акварелни творби на български автори (СНИМКИ)

Снимка: Андрей Андреев
 

50 произведения на 10 автори  са изложени в експозицията „Съвременен български акварел”. Те могат да бъдат разгледани до края на месеца в галерия „Графит“ и са част от второто издание на Международното триенале на акварела  „Духът на акварела“ във Варна.
 

Изложбата е първото мероприятие в програмата на триеналето след официалното откриване, което се състоя в понеделник. Целта на изложбата е да предложи на публиката по-детайлно запознанство в оригинал с любими автори, познати от различни международни изложби и от интернет пространството. Един своеобразен реванш на родния акварел пред гостуващите художници от 63 страни в триеналето.
 

„Всички галерии в града заработиха заедно за акварела. Той е един обединител. Нашата организация е клон от над 100 държави. Мисията ни е любов и равенство между хората извън всякакви предразсъдъци. Точно това ни прави единни и, както виждате, галериите във Варна последваха примера ни“, заяви пред репортери кураторът на изложбата  Селма Тодорова.

 

Кураторът на проекта Селма Тодорова и галерия „Графит“ избраха десет родни автори за изложбата „Съвременен български акварел”.
 

Тя изтъкна, че десетимата подбрани художници са изявени и извън страната, а много от тези акварели са били част от престижни международни изложби по света, някои са печелили отличия.
 

Петте произведения на Селма Тодорова са били представяни в Албания, Перу, Португалия и Сърбия.
 

Творците са: Радослав Маринов – РЕМЕ, Ненко Начев, Стела Кенфилд, Краси Тодорова, Иван Милушев, Кирил Божков, Любомир Йотов,  Цвятко Остоич, Цветан Казанджиев и самата Селма Тодорова.  Произведенията са подредени  спрямо своето авторство. Като причини за това Тодорова изтъкна различните похвати на творците и необходимостта дадена творба да се разглежда в контекстта на творчеството на своя автор.
 

Кураторът добави, че въпреки различията си, общото между художниците на първо място е българската им принадлежност. „Можем да видим колко разнообразни са българските творци като похват и търсене. Те са истински артисти и търсят своя собствен похват. Винаги има една тънка линия в даден автор, която е различна, но често има и подражание. Нашите творци не подражават на никого“, допълни Селма Тодорова.
 

По време на форума във Варна е планирана богата програма от различни съпътстващи събития. Предвидено е провеждането на няколко майсторски класа и презентации на акварелна техника, за които са поканени както известни български творци, така и международни автори. 
 

Андрей Андреев
 

Снимки: авторът

 


 


 


 


 

Коментари

Новини Варна