IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
10:26 | 9 юли 2019
Обновен: 04:02 | 17 март 2024

Световноизвестен тромпетист ще свири в родна Варна

Събитието е част от Международния музикален фестивал „Варненско лято“

По материала работи: Слав Велев
Световноизвестен тромпетист ще свири в родна Варна

Първият тромпетист на Кралския Концертгебау оркестър в Аместердам – Мирослав Петров, ще представи рецитал с пианиста Боян Бъчваров пред варненската публика.

 

 

Те ще изпълнят „Импресия за тромпет“ на 9-ти юли от 19.00 ч. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Зрителите ще имат възможност да се насладят на „Ария на звънчетата“ от операта "Лакмѐ" на Лео Делиб, в аранжимент на Рафаел Мендес, ще премине през "Концерт за колоратурен сопран и оркестър" на руския автор Райнхолд Глиер, в аранжимент на Тимофей Докшицер, ще се потопи в "Размишление" на Чайковски и ще се докосне до четири от най-красивите песни на Рахманинов. Финалът ще бъде с "Концерт за тромпет и оркестър" на френския неокласик Анри Томази.

 

 

Мирослав Петков започва музикалния си път от родната Варна в Националното училище по изкуствата „Добри Христов“. След четири години, през които е първи тромпет в Националния театър в Манхайл, Германия, той е избран за първи тромпетист и на един от най-престижните оркестри в света – Кралският Концертгебау в Амстердам. Освен майстор в класическия репертоар, той е обичан от публиката и заради интерпретациите си в джаза, интересува се и от фолклор и успешно го вплита в своите джаз импровизации.

 

 

 Събитието е част от Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Пълната програма на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ 2019, който се организира от Община Варна, в партньорстов с Министерството на културата .

Коментари

Новини Варна