IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 28°
Култура
11:54 | 24 юли 2019
Обновен: 15:25 | 15 април 2024

Занаятчии от цялата страна ще създават шедьоври в 20 поредни дни

Дърворезбари, керамици, тъкачи, стъклари, кожари, бижутери идват от 1 август във Варна

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

Майстори на рисувана коприна и стъкло, дърворезбари, грънчари, тъкачи, автори на кожена пластика и прекрасни кукли, бижутери от цялата страна и тази година ще обогатят културата на варненци и гостите на града от 1 до 21 август. На 1 август в Морската градина се открива най-голямото арт изложение в България - Международния панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика”. Много са събитията в лятна Варна, които превръщат града в културна столица, но безспорно тази среща на занаятите е време за творчески подем, радост и емоция. Майсторите ще творят заедно с едни от най-добрите варненски художници. Посетителите виждат на живо създаването на уникални творби.  От диалога между различните майстори се раждат съвместни творби, нови техники и произведения. В специално изградената галерия „Къщата на майсторите” ще се представят  произведения на художници от Русия, САЩ, Словения, Франция, Германия, Армения, Румъния, България.

 

Програмата на панаира включва запознаването на публиката с много нови автори, открити уроци по тъкачество, дърворезба, иконопис, живопис. Три проекта представят начините по които се съхраняват и развиват българските занаяти. В проекта „Да предадеш занаят” се представят автори, които обучават свои ученици. В Проекта ”Открития”, Асоциация „Булгарика” традиционно представя открит от нея български майстор. В Проекта „Родове” организаторите представят семейство, в което се предава традиционен български занаят. Защото именно семейството е съхранило българския дух през вековете.

 

Конкурсът „Сувенири” е едно от пиковите събития на Панаира. През целия период до 19 август посетителите на панаира ще могат да гласуват и номинират най-добрият сувенир. Събралите най-много гласове петнадесет сувенира ще бъдат подредени на специална пресконференция на 19 август, на която журналистите ще определят победителя. Всеки ден на Панаира на занаятите и изкуствата талантливи автори от всички краища на България ще покажат майсторлъка си.

 

Варненската школа по тъкачество, която е обучила десетки тъкачи в България има специално запазено място срещу галерия „Къщата на майсторите”. До тъкачите ще бъде една от най- добрите български майсторки на рисувана коприна, както и  майсторите дърворезбари, авторите на кожени пластики, майстори на икони, едни от най-добрите варненски художници, бижутери и др. През 2019 г. панаирът отбелязва своята 23-та годишнина. Форумът е финансиран от Община Варна, чрез Фонд „Култура”. Музикантите, певците и танцьорите на Ансамбъл „Варна” ще допълнят атмосферата на празника. Откриването е на 1 август от 20 часа пред Сцена „Раковина” в Морската градина.

 

Изпълнители от Европа и Америка гостуват на джаз фестивала “Варненско лято“

Коментари

Новини Варна